Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 01 stycznia 2016 12:39

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami


Przygotowując słodkości warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze muszą wiązać się z rezygnacją z cennych wartości odżywczych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne ślimaki z ciasta francuskiego kuszą migdałowym smakiem, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów zawartych w chrupiących orzechach.

 

Niebiański deser z nutką bakaliowej przyjemności.


Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
migdały Bakalland 200 g
miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki
aromat migdałowy 2 krople
cukier wanilinowy 1 opakowanie
bułka tarta 1 łyżka
jajka 2 szt.
cynamon
cukier puder
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!


https://www.youtube.com/watch?v=Ht7E4aZpbX8

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 01 stycznia 2016 12:55