Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 01 stycznia 2016 12:39 |
Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
Przygotowując słodkości warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze muszą wiązać się z rezygnacją z cennych wartości odżywczych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne ślimaki z ciasta francuskiego kuszą migdałowym smakiem, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów zawartych w chrupiących orzechach.
Niebiański deser z nutką bakaliowej przyjemności.
Składniki: ciasto francuskie 2 opakowania migdały Bakalland 200 g miód 2 łyżki masło 1 łyżka cukier trzcinowy 2 łyżki aromat migdałowy 2 krople cukier wanilinowy 1 opakowanie bułka tarta 1 łyżka jajka 2 szt. cynamon cukier puder Przygotowanie: Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
https://www.youtube.com/watch?v=Ht7E4aZpbX8
/źródło - / |
Poprawiony: piątek, 01 stycznia 2016 12:55 |