Torcik z karczochami i ricottą - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 01 stycznia 2016 12:27

Torciki z karczochami i ricottą

Dziwnie to brzmi "torcik z karczochami...". A jednak. Spróbujcie, dobre, a w dodatku zdrowe...

 

Składniki:
• 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
• 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
• 1 mały ząbek czosnku
• garść świeżych listków bazylii
• oliwa z oliwek Olitalia
• 150 g sera ricotta
• 1 jajko
• 30 g tartego sera typu parmezan
• 30 g bułki tartej
• 1 mała cukinia
• 1 mała marchewka
• pół cytryny
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:
• Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
• Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 01 stycznia 2016 12:58