Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 01 stycznia 2016 12:27 |
Torciki z karczochami i ricottą
Dziwnie to brzmi "torcik z karczochami...". A jednak. Spróbujcie, dobre, a w dodatku zdrowe...
Składniki: • 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g) • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta • 1 mały ząbek czosnku • garść świeżych listków bazylii • oliwa z oliwek Olitalia • 150 g sera ricotta • 1 jajko • 30 g tartego sera typu parmezan • 30 g bułki tartej • 1 mała cukinia • 1 mała marchewka • pół cytryny • sól i pieprz
Sposób przygotowania: • Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. • Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
/źródło - / |
Poprawiony: piątek, 01 stycznia 2016 12:58 |