Zaskocz na święta... kiełbasą - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 24 grudnia 2015 10:55

Zaskocz na święta... kiełbasą

Święta to rodzinne spotkania, na których możesz wszystkich zaskoczyć niebanalną przekąską. Bądź mistrzem kulinarnym i sprawdź jak Twoim gościom będzie smakować...mus z kiełbasy!

Tym bardziej, że przygotowanie musu jest naprawdę proste i wymaga tylko trochę kulinarnych trików. Do przygotowania dania potrzebujesz kiełbasy kruchej z galaretką i wątróbki drobiowej. Mięso przygotuj zgodnie z przepisem, a następnie zmiksuj z masłem, przyprawami i świąteczną brandy. Gdy danie będzie nasycać się smakiem w lodówce, zagotuj porto z sokiem porzeczkowym i dodaj do niego żelatynę. W ten sposób uzyskasz niezwykły sos oraz galaretkę, która wzbogaci Twój mus. Pamiętaj o pięknym udekorowaniu talerzy i podaj mus na liściach cykorii.

Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.

Mus z kiełbasy kruchej na galaretce z porto dla 2-4 osób


Składniki:

Kiełbasa krucha z galaretką Madej Wróbel 300g
Wątróbka drobiowa 150g
Masło 200g
Brandy 50ml
Porto 500ml
Sok porzeczkowy 200 ml
Żelatyna 100 g
Biała cykoria 300 g
Limonka 1 sztuka
Sól, pieprz
Oliwa


Przygotowanie:

Posiekaj kiełbasę na drobne kawałeczki.
Podsmaż wątróbkę na patelni, tak aby w środku pozostała krwista.
Usmaż rozdrobnioną kiełbasę na tym samym tłuszczu i wystudź.
Zblenduj kiełbasę, wątróbkę, sól, pieprz, masło i brandy na puszystą masę. Odstaw do lodówki.
Rozpuść żelatynę w wodzie i odczekaj 15 minut, aż stężeje.
Zagotuj Porto wraz z sokiem porzeczkowym w garnku i dodaj żelatynę.
Rozlej na talerz kleks sosu, a resztę odstaw do stężenia na ok. 2 godziny.
Pokrój galaretkę w drobną kostkę.
Nałóż mus z kiełbasy na liście cykorii, udekoruj limonką i galaretką.
Wymyśl kolejne danie z kiełbasą i galaretką.
https://www.youtube.com/watch?v=3kZsWLEa7zU

Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.

Więcej informacji: www.madejwrobel.pl

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 24 grudnia 2015 11:03