Święta first minute - co możemy przygotować wcześniej? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 08 grudnia 2015 09:34 |
Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?
Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości. Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem). Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki. Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi. /źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 08 grudnia 2015 09:48 |