Rosół orientalny i kurczak pieczony panierce kokosowej - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 29 listopada 2015 14:13

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

Jesienną porą wybierz się w kulinarną podróż po orientalnych, rozgrzewających smakach i aromatach. Rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością, a pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą są pyszną i zdrową propozycją na drugie danie.

Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób na obiad, który wyśmienicie smakuje i pobudza zmysły!

 

Składniki:
1 Kurczak Zagrodowy
pęczek włoszczyzny bez kapusty
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
kawałek imbiru
pęczek świeżej kolendry
opakowanie makaronu ryżowego wstążki
1 papryczka chili
oliwa
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 ostrej papryki w proszku
szklanka wiórków kokosowych
3-4 łyżki tartej bułki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl


Kurczak Zagrodowy to bez wątpienia produkt klasy premium! Chowany wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach przechadza się po zagrodzie na świeżym powietrzu w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. To główny powód, dla którego Zagrodowy nigdy nie będzie dostępny w masowych ilościach, a każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i najwyższej jakości. Co więcej chów Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt! Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny! Mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane wśród miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

 

Producent: Sedar S.A.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Cena: 11,99 zł /kg
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy 

 

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 29 listopada 2015 14:25