Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami
Żyjemy szybko i mamy coraz mniej czasu dla siebie i bliskich. Wspólny, smaczny posiłek to znakomita okazja do spędzenia go razem. Kreatywne, domowe gotowanie sprawi wszystkim nie tylko wiele radości, ale też pozwoli tak dobrać składniki, aby danie było pełne smaku i wartości odżywczych. Promienie upalnego, tureckiego słońca do naszej kuchni z pewnością wniosą suszone morele – ich słodki smak w połączeniu z kaszą jęczmienną, mięsem i papryką, tworzy niezapomniane zestawienie.
W tych niezwykłych bakaliach zawarte są także cenne witaminy i mikroelementy. Warto je zatem włączyć do naszej diety i dać się ponieść kulinarnym inspiracjom!
Składniki: • papryka podłużna ramiro 8 szt. • cebula 1 szt. • morele Bakalland 100 g • łopatka wieprzowa mielona 300 g • kasza jęczmienna mazurska 200 g • oscypek 100 g • pomidory 1 kg • koncentrat pomidorowy 2 łyżki • cebula dymka 1 pęczek • cząber świeży • gałka muszkatołowa • cynamon • sól • pieprz
Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki. We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów - nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.
/źródło - /
|