Zupa – sposób na błyskawiczną rozgrzewkę
Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet.
Zupy doskonale sycą, a odpowiednio przygotowane nie tuczą. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych, są lekkostrawne i skutecznie ogrzewają organizm od środka. To ważne, zwłaszcza teraz, kiedy łatwo o przeziębienie czy infekcje. Wzbogacone o przyprawy o właściwościach rozgrzewających, tj.: imbir, czosnek, pieprz czy sos TABASCO®, wzmocnią dodatkowo układ odpornościowy i pomogą w walce z krążącymi w powietrzu wirusami. Poniżej przedstawiamy przepisy na zupy, które pomogą nam przetrwać chłodne, jesienne dni.
Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki: 1/4 szklanki masła lub margaryny 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 4 szklanki bulionu z kury 1 łyżki sosu TABASCO® Green 1/4 łyżeczki soli kwaśna śmietana lub jogurt posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania: W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.
Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa
Składniki: 100 g białej rzodkwi 80 g marchwi 60 g grzybów shiitake 3 cebule dymki 80 g tofu 20 ml oleju roślinnego 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman ½ łyżeczki cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania: Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki. W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj. Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.
Smacznego!
|