Jak dobrać piwo do posiłku?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz.
Piwo w kuchni Uniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, piwo łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.
PRZYSTAWKI • Belgijskie piwo Lambic - jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki • Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki • Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z owocami morza – takimi jak ostrygi, homar czy langusta • Czeskie piwo Pils - idealnie smakuje z małżami • Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą
PIERWSZE DANIA • Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym • Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi • Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto • Strong Lager - idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa • Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem • Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana" (mięso, pomidor i ser pecorino)
DRUGIE DANIA RYBNE: PIECZONE, DUSZONE LUB W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM • Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych • Lager - do ryby pieczonej i grillowanej • Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych • Piwa mocne - dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci
DRUGIE DANIA MIĘSNE • Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu • Pale Ale - współgra z królikiem • Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch - do mięsa czerwonego • Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu - świetnie łączą się z jagnięciną • Bawarskie Weisse - wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną
SERY: • Koźlak - świetnie pasuje do serów brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania • Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi • Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial - współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi
DESERY: • Belgijskie piwo Kriek lub Framboise - komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami • Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów
Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.
O Akademii Kulinarnej Whirlpool. Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska - prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni. Więcej informacji o Akademii Kulinarnej Whirlpool na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - /
|