Kulinarne improwizacje z kiełbasą w roli głównej Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 26 września 2015 08:26

Kulinarne improwizacje z kiełbasą w roli głównej

Firma Madej Wróbel rozpoczęła kulinarną akcję, która ma odmienić oblicze kiełbasy. Akcja polega na cyklu niezwykłych przepisów na dania, które można „wyczarować" z kiełbasy.

Kiełbasę można uznać za nasze dobro narodowe, coś, czym chwalimy się na zewnątrz. Doskonała w swojej najprostszej postaci jako produkt na każdą okazję, może też stać się elementem bardziej złożonej całości. I to właśnie jest celem najnowszej akcji firmy Madej Wróbel. Ma ona pokazać, że kiełbasa stanowi świetną bazę do przygotowania nawet najbardziej finezyjnych potraw. Ten tradycyjny polski produkt może stanowić inspirację dla różnorodnych form kulinarnych. Kiedy myślimy o przygotowaniu kiełbasy, to najczęściej przychodzi nam do głowy grill, patelnia, ewentualnie podanie jej na ciepło z wody – mówi Krzysztof Wadas, kierownik działu marketingu w Madej Wróbel. Madej Wróbel, pragnie zainspirować Polaków do tworzenia ciekawych, niejednokrotnie mało standardowych dań z kiełbasy. Przygotowaliśmy cykl przepisów pod tytułem „1000 improwizacji z kiełbasy." Przepisy przedstawione są w nowoczesnej formie. Zostały nakręcone metodą poklatkową, zachowując elegancką i smaczną konwencję. A jakie improwizacje będzie można znaleźć? Pizzę bianca z gruszką i kiełbasą suchą z szynki, grillowaną kiełbasę z pieca z tapenadą czy... wytrawny torcik z kiełbasy sołtysa i kaszanki i wiele, wiele innych. Udowodnimy, że w prosty sposób można stworzyć z kiełbasy naprawdę ekskluzywne smakowe kompozycje.

 

Więcej informacji: www.madejwrobel.pl 

Z kiełbasą na jesienny piknik 

Wczesną jesienią jeszcze wiele osób planuje pikniki na świeżym powietrzu. Warto pamiętać, że wyższe temperatury nie sprzyjają mięsnym potrawom. Jeśli jednak zadbamy o ich właściwe przechowywanie, nie ma powodu, by rezygnować z ulubionych przekąsek.

Akcja Madej Wróbel planowana jest na co najmniej kilka miesięcy. Filmy z przepisami pojawiają się na fanpage firmy Madej Wróbel, stronie internetowej, kanale YouTube, serwisach kulinarnych, w blogosferze i wszędzie tam, gdzie wzbudzają zainteresowanie. Naszym celem jest wykreowanie swoistej mody na kiełbasę, sprawienie, że zacznie być postrzegana jako element łączący tradycję z nowoczesnością – ujawnia przedstawiciel firmy Madej Wróbel.

Choć mięso stanowi podstawę diety w polskich domach właściwie o każdej porze roku, musimy pamiętać, że wyjątkowo nie lubi wyższych temperatur. Wystarczy pozostawić je tylko na chwilę poza lodówką, by narazić się na zatrucie pokarmowe. O złej kondycji pożywienia wiele powiedzą nam zapach i wygląd. Niestety, nie zawsze możemy dostrzec, że proces psucia już się rozpoczął. Aby uniknąć nieprzyjemnych doświadczeń, musimy pamiętać o kilku zasadach związanych z prawidłowym przechowywaniem żywności.

Wybieraj z głową

Robiąc zakupy, pamiętajmy, by latem wybierać tylko niektóre produkty z działu mięsnego. Najlepiej kupować je w sprawdzonych miejscach przeznaczonych do sprzedaży wędlin. Najbezpieczniej postawić na produkty, które zawierają niewiele wody i znacznie wolniej się psują. W podróży sprawdzą się doskonale kiełbasy i kabanosy – w ofercie Madej Wróbel dostępne w różnych smakach, na tyle wędzone i wysuszone, by stać się świetną przekąską podczas pikniku na świeżym powietrzu.

Najlepiej trzymaj w lodówce

Ale też nie w nieskończoność! – podkreśla Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel. Wszystko ma swoją ograniczoną trwałość i nic – nawet lodówka – temu nie zaradzi. Poza tym produkty mięsne, zanim znajdą się w lodówce, i tak muszą zostać właściwie zapakowane. Paczkowaną wędlinę powinniśmy wyjąć z woreczka i – najlepiej w pergaminie – włożyć do lodówki na maksymalnie dwa dni od otwarcia opakowania. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że pergamin nadaje się do pakowania wędliny znacznie lepiej niż folia – twierdzi główny technolog. Przepuszcza więcej powietrza, co wpływa pozytywnie na mięso. Tymczasem folia jest tak mocnym izolatorem, że wędlina może zacząć pod nią pleśnieć.

Do przechowywania mięsa świetnie nadają się też pojemniki próżniowe – kiedy na dworze gorąco są idealnym rozwiązaniem. Inne produkty mięsne również wkładajmy szybko do lodówki, pamiętając, że świeże mięso i drób przechowujemy na najwyższej półce maksymalnie przez 24 godziny. Aby dłużej zachowały świeżość, można skropić je sokiem z cytryny. Ważne jest też, by nie mieszać mięsa z innymi produktami spożywczymi. Pasztety, salcesony i kaszanki mogą poleżeć w lodówce zaledwie dwa dni, ale sucha kiełbasa utrzyma świeżość nawet przez kilka tygodni – dodaje Magdalena Matynia. Jeśli nawet pojawi się na niej biały nalot – nie obawiajmy się zatrucia – to sól, która wytrąca się na skutek różnicy temperatur i jest całkowicie nieszkodliwa.

Nie trać kontroli

Jeżeli nie mamy dostępu do lodówki, kontrolujmy podwójnie, co jemy. Podczas pikników w cieplejsze dni na pewno odpadają najbardziej wrażliwe na temperaturę produkty spożywcze, np. surowe mięso czy drób. W grę wchodzą kiełbasy i kabanosy, ale pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Na wyjazdy polecamy nasze kiełbasy, np. suchą staropolską, krakowską czy myśliwską – radzi ekspert Madej Wróbel. W temperaturze pokojowej świetnie sprawdzą się też kabanosy w czterech wersjach smakowych – wieprzowej, drobiowej, pikantnej i czosnkowej. Ponieważ mają długi termin przydatności, stanowią świetną przekąskę na każdą okazję.

Mięso jest produktem podwyższonego ryzyka – kupujmy je więc rozważnie i sprawdzajmy, co jemy.

Kiełbasa z tapenadą - przepis


Jak opóźnić jesień? Może poprzez wyjątkowe propozycje kulinarne? Podane w oryginalny sposób, grillowane bądź z patelni sprawią, że zapomnimy o zbliżających się słotach.


Takim nietypowym daniem będzie propozycja firmy Madej Wróbel - kiełbasa z pieca z tapenadą. Tapenada wywodzi się z południa Francji i jest pastą, której głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. My proponujemy przygotowanie tapenady w nieco bardziej wyrafinowany sposób – mówi Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel. Oprócz czarnych oliwek, dodajemy jeszcze koreczki helskie (anchois), suszone pomidory, musztardę rosyjską, ząbek czosnku, natkę pietruszki i sok z cytryny. To wszystko razem miksujemy i łączymy z kiełbasą z pieca Madej Wróbel. W rezultacie tworzymy doskonałą kompozycję na grilla lub patelnię. Danie smakuje najlepiej z ogórkami konserwowymi i świeżą, chrupiącą bagietką i wierzcie lub nie...pachnie prawdziwym słońcem Prowansji.
Kiełbasa z tapenadą to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy"! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.


GRILLOWANA KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ

Składniki na 4 porcje

Kiełbasa z pieca Madej Wróbel 2 sztuki

Suszone pomidory 1 słoik

Czarne oliwki (bez zalewy) 1 słoik

Koreczki helskie 1 małe opakowanie

Ogórki konserwowe 1 mały słoik

Musztarda rosyjska 1 słoik

Ząbek czosnku

Pęczek natki pietruszki

Sok z cytryny

Sól ziołowa, pieprz czarny w młynku

Sposób przyrządzania

Przekrój kiełbasę w poprzek, oddzielając dolną część kiełbasy od górnej. Przygotuj tapenadę: zmiksuj dokładnie oliwki, suszone pomidory, koreczki helskie, czosnek, natkę, sok z cytryny i przyprawy. Rozsmaruj tapenadę na połówce kiełbasy, następnie połóż warstwę musztardy i nakryj górną częścią kiełbasy. Grilluj na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pokrój bagietkę i przygotuj ogórki do podania jako dodatek.Podziel gorącą kiełbasę na dwie części, a jeśli masz duży apetyt, nie przedzielaj i zjedz całą.

Filmik
https://www.youtube.com/watch?v=mUJRTEySdfs


Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw. Firma zatrudnia 1300 osób, a jej produkty są dostępne w kraju i za granicą.

/źródło - /


 

 

 

Poprawiony: sobota, 26 września 2015 08:46