"Jaglotto" i nie tylko - kasza jaglana na Dzień Polskiej Żywności |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 29 sierpnia 2015 12:55 |
„Jaglotto" i nie tylko - kasza jaglana na Dzień Polskiej Żywności Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie" Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić! Mirek Drewniak, mistrz kuchni, z tej okazji proponuje powrót do kaszy jaglanej. W tym roku Dzień polskiej żywności będziemy obchodzić już po raz trzeci. Inicjatorami przypadającego 25 sierpnia smakowitego „święta"są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". Celem tego przedsięwzięcia jest promocja rodzimych artykułów spożywczych wysokiej jakości, zaś ideą Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak bogata i ciekawa jest oferta polskich wytwórców. Jak świętować? Ze smakiem! Tego dnia warto przygotować dania wyłącznie z rodzimych składników, „postawić" na produkty, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach lub wrócić do smaków dzieciństwa. Czas przypomnieć sobie o walorach kaszy Z uwagi na cenne właściwości, kasza jaglana jest nazywana „królową kasz". - To najbardziej uniwersalna spośród wszystkich kasz - mówi natomiast Mirek Drewniak, a na poparcie swojej tezy wymienia produkty, z którą można ją serwować. - Kasza jaglana znakomicie komponuje się zarówno z wykwintnymi, jak i prostymi składnikami. To świetny dodatek do mięs i ryb, wspaniale sprawdzi się także jako składnik dań wegetariańskich. Co więcej, można dodawać ją również do zup i sałatek, poza tym doskonale smakuje na słodko, np. z miodem i suszonymi owocami - wylicza mistrz kuchni. Jagły w słodkiej wersji to dobry sposób, by przekonać najmłodszych do jedzenia kaszy. Jaglaną można ponadto przygotować jak risotto (wtedy będzie to „jaglotto") lub zrobić z niej rodzaj polenty; produkt jest na tyle uniwersalny, że każdy pasjonat kuchni może podać go na wiele sposobów. Ekspert programu „Doceń polskie" przyznaje, że w pamięci najbardziej zapadła mu kasza podana z grzybami i cielęciną w białym sosie, którą miał okazję degustować podczas konkursu kulinarnego, którego był jurorem. Na Dzień polskiej żywności Mirek Drewniak proponuje zaś kaszę na słodko, z suszonymi i świeżymi owocami sezonowymi. Jak ją zrobić? Kasza jaglana na słodko - przepis Mirka Drewniaka Podstawą każdej potrawy są wysokiej jakości składniki. Jak wybrać najlepszą kaszę? - W sklepie warto uważnie przyjrzeć się ziarenkom; powinny być suche i z łatwością przesypywać się w opakowaniu. Sprawdźmy, czy w kaszy nie ma żadnych zanieczyszczeń, np. drobnych, podobnych do pajęczyny, niteczek. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w pojemnikach umożliwiających dopływ powietrza - podsumowuje ekspert. Zdjęcia:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie"
* * * /źródło - Adventure Media s. c. Agencja PR/
|
Poprawiony: sobota, 29 sierpnia 2015 13:10 |