Co podać dziecku na drugie śniadanie? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 19 sierpnia 2015 11:30

Co podać dziecku na drugie śniadanie?

Tylko 17% mam potwierdza, że ich dzieci spożywają warzywa na drugie śniadanie. Sytuacja wygląda nieco lepiej w przypadku owoców, 50% mam deklaruje, że ich dzieci jedzą owoce na drugie śniadanie . To dlatego, że surowe owoce czy warzywa nie zawsze są atrakcyjne dla dzieci. Podpowiadamy, jak odpowiednio przygotować smaczny, wygodny i odżywczy posiłek, zawierający owoce i warzywa, którego nasze dziecko nie przyniesie z powrotem do domu.

 

Twoje dziecko codziennie w szkole zmierza się z nowymi wyzwaniami. Potrzebuje dużo energii na przyswajanie wiedzy i zabawę z rówieśnikami. Jego organizm musi funkcjonować prawidłowo, aby dziecko mogło w pełni korzystać z dnia. Spożycie odżywczego posiłku w szkole doda siły zarówno do nauki, jak i zabawy.

Właściwie skomponowane drugie śniadanie dostarcza dziecku energii i istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Dzieci, które spożywają wartościowe drugie śniadanie mają lepszą koncentrację, wyższe wyniki w nauce, a ich rozwój intelektualny jest prawidłowy. Natomiast dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania lub zastępują je niezdrowymi przekąskami, często skarżą się na bóle głowy, w związku z czym są rozdrażnione i nie mogą się skupić .

Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, wartościowy posiłek dla dziecka powinien składać się z produktów wielozbożowych, białka, warzyw i owoców w rożnej formie . Co więcej powinien być także estetycznie przygotowany oraz praktyczny w spożyciu.

„Drugie śniadanie jest posiłkiem niezbędnym dla rosnącego organizmu. Zapewnia konieczną energię, utrzymując poziom cukru na właściwym poziomie. Niezjedzenie drugiego śniadania skutkuje problemami z koncentracją, trudnościami w zapamiętywaniu a nawet omdleniami. Dlatego bardzo ważne jest, aby posiłek ten był zbilansowany, to znaczy zawierał wszystkie niezbędne składniki takie jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Przykładem pełnowartościowego drugiego śniadania jest kanapka z twarożkiem, rzodkiewką oraz kartonik ulubionego soku 100% lub musu owocowego" – mówi dietetyk, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

W przygotowywaniu drugiego śniadania dla dziecka niezwykle ważne jest kreatywne podejście. Postaraj się, aby kanapki nie były nudne. Zadbaj o kolorystykę, którą zapewnią warzywa, na przykład sałata czy papryka. Zamiast wędliny przygotuj grillowanego kurczaka. Tradycyjne pieczywo możesz zastąpić tortillą. Ciekawym pomysłem są ciasteczka owsiane domowej roboty, które możesz przygotować razem z dzieckiem. Dodatkową „oprawą" drugiego śniadania jest lunchbox. Pozwól, aby dziecko samo wybrało kolorowy lunchbox z ulubionym bohaterem z bajki, do którego zapakujecie śniadanie.

Wygodnym dodatkiem do drugiego śniadania są dla dziecka soki i musy. Soki dostępne są w poręcznych buteleczkach lub kartonikach, a musy w wyciskanych saszetkach. Dziecku zdecydowanie łatwiej spożyć sok lub mus niż owoc lub warzywo, a efekt jest ten sam. Dodatkowo dzieciom często odpowiada również to, że w jednym produkcie połączone jest kilka owoców i warzyw, na przykład mus jabłkowo-marchewkowy. Soki i musy to produkty w pełni naturalne, które wyprodukowane są w 100% z owoców. Pamiętajmy, że nie zawierają dodatku cukru ani innych sztucznych substancji. Dziecko chętnie wypije sok ze względu na smak i wygodną formę. Ty z kolei możesz być spokojny, że dziecko nie wróci do domu z drugim śniadaniem i będzie miało energię na cały dzień w szkole.


 

Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie" jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART" na Facebooku.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.

Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl 

/źródło - Flaischman Europe/