Wpisany przez S.Z
|
niedziela, 16 sierpnia 2015 10:54 |
Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Polędwica wołowa nie jest mięsem tanim i warto postarać się aby jej nie...spaprać. Podajemy zatem przepis na polędwicę z octem balsamicznym.
Składniki (4-6 porcji): • 700 g polędwicy wołowej • 200 ml octu balsamicznego Ponti • 150 ml wody • mąka do obtaczania • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia • 4 łyżki masła • rukola lub szparagi • 1 kg młodych ziemniaków • świeży tymianek • sól • pieprz
Sposób przygotowania: • Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące. • Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło. • W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki). • Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - /
|
Poprawiony: niedziela, 16 sierpnia 2015 11:05 |