Polędwica wołowa z octem balsamicznym Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 16 sierpnia 2015 10:54

Polędwica wołowa z octem balsamicznym

 

Polędwica wołowa nie jest mięsem tanim i warto postarać się aby jej nie...spaprać. Podajemy zatem przepis na polędwicę z octem balsamicznym.

Składniki (4-6 porcji):
• 700 g polędwicy wołowej
• 200 ml octu balsamicznego Ponti
• 150 ml wody
• mąka do obtaczania
• 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• 4 łyżki masła
• rukola lub szparagi
• 1 kg młodych ziemniaków
• świeży tymianek
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
• Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
• Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
• W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
• Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska  

/źródło -  /


 

Poprawiony: niedziela, 16 sierpnia 2015 11:05