Dieta Grill ! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
czwartek, 30 lipca 2015 10:09

Dieta Grill!

Letnie grillowanie kusi szczególnie w słoneczne weekendy i ciepłe wieczory. Dla tych, którzy wakacje spędzają na diecie Jan Niezbędny przygotował kilka niezawodnych przepisów na szaszłyki fit. Zdrowe, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu.

 

Ryba z grilla
Łosoś. Bardzo zdrowy, najbardziej neutralny w smaku spośród ryb – świetnie sprawdzi się na grillu w towarzystwie soczystych warzyw. Pamiętajmy, że dieta rządzi się swoimi prawami, a my, nawet jedząc zdrowe produkty, możemy łatwo się zapomnieć i dorzucić za dużo kalorii wraz z przyprawami czy sosami. Dlatego unikajmy np. gotowych marynat do ryb czy sosów w proszku – są niezdrowe i zabijają naturalny smak naszych potraw. Lepiej zaopatrzyć się w ulubione, ale naturalne zioła.
Łososia możemy połączyć z niskokalorycznym ananasem i świeżą miętą – zgrillowane polać świeżo przygotowanym własnoręcznie sosem z jogurtu naturalnego i wyciśniętej cytryny.

Ekstra FIT
Szaszłyki z cukinii, zielonej papryki i pieczarek – są bardzo dietetyczne i smakują obłędnie, do tego tworzą trio najbardziej dietetycznych składników. Cukinia, która aż w 90% składa się z wody i oczyszcza organizm z toksyn, jest podstawowym warzywem dla tych, którzy dbają o linię. Z kolei pieczarki, ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, traktuje się jako tzw. żywność funkcjonalną – zmniejszają apetyt oraz hamują wchłanianie tłuszczów. Nie mniejszą rolę odgrywa tu zielona papryka – idealna dla osób stosujących dietę odchudzającą – 100 gramów dostarcza zaledwie 14 kalorii, a warzywo reguluje też przemianę materii.

Zgrilluj sobie deser
Kiedy po sycącym obiedzie wszyscy raczą się tortem czekoladowym albo lukrowaną muffinką, grupa dbająca o linię musi zmierzyć się z prawdziwym wyzwaniem. Dieta to jednak nie powód, aby odmawiać sobie deseru – ważne, żeby wiedzieć, co się je. Przygotowany z owoców szaszłyk to doskonały pomysł na osłodzenie sobie życia – omijajmy jednak wysokokaloryczne produkty jak banany, mango, czereśnie czy winogrona. Do woli możemy grillować natomiast truskawki, maliny, grapefruity czy śliwki.

www.janniezbedny.pl

/źródło - /