Ryby i warzywa coraz chętniej grillowane przez Polaków
Wpisany przez S.Z   
środa, 10 czerwca 2015 14:31

Ryby i warzywa coraz chętniej grillowane przez Polaków


Prawie każdy z nas przyznaje, że jest entuzjastą grillowanego jedzenia. Choć na czele potraw z rusztu niezmienne stoją mięsa, głównie tradycyjna kiełbasa, to Polacy coraz chętniej sięgają po grillowane ryby i warzywa, wynika z badania przeprowadzonego przez markę Mosso.

Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nasze ogródki spowite są gęstym dymem. A zapach roznosi się na całą okolicę. Z danych marki Mosso wynika, że ponad połowa z nas na ruszt wrzuca ryby, głownie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeży ryby grillowane w całości. Sól morska, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła tj. natka pietruszki, koperek, rozmaryn, tymianek, odrobina oliwy lub masła oraz sok z cytryny to podstawowe przyprawy, które dopełnią smak owoców morza.

Wykres 1. Najchętniej grillowane ryby (źródło: Mosso)

Oprócz ryb...

Ponad 60 proc. z nas grilluje także warzywa. Okazuje się, że nawet jako dodatek do ryb czy mięsa, częściej podajemy je w formie grillowanej niż świeżej. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są grillowane ziemniaki. To właśnie one znalazły się na pierwszym miejscu, wśród najchętniej grillowanych warzyw. Z danych marki Mosso wynika, że wybiera je ponad 80 proc. Polaków. Najpopularniejsze są ziemniaki po prowansalsku, z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Innymi, równie popularnymi warzywami z rusztu są cukinia i bakłażan. Aby dodać im smaku i aromatu możemy włożyć je wcześniej do marynaty na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby warzywa miały bardziej intensywny smak dodatkowo możemy oprószyć je pieprzem kajeńskim. Ale w gronie chętnie grillowanych warzyw znalazły się także: papryka, cebula, pieczarki, pomidory i bataty.

Wykres 2. Najchętniej grillowane warzywa (źródło: Mosso)

Mięso na ruszt

Choć Polacy starają się wybrać nieco lżejsze potrawy, to i tak niezmiennie na ruszcie króluje tradycyjna kiełbasa. Wybiera ją ponad 80 proc. z nas. Ale powodzeniem cieszą się również karkówka, pierś z kurczaka lub indyka, szaszłyki mięsno-warzywne, skrzydełka z kurczaka, kaszanka, polędwica wołowa oraz żeberka.

Wykres 3. Najchętniej grillowane mięsa (źródło: Mosso)

Aż 90 proc. z nas przyznaje, że do grillowanych mięs dodaje sosy, które nie tylko dopełniają i podkreślają, ale także wyostrzają ich smak. Wśród nich najpopularniejszy jest ketchup pasujący zarówno do kiełbaski i karkówki, ale też do grillowanych ziemniaków czy batatów. Z badania marki Mosso wynika, że preferujemy także musztardę, chrzan i majonez. Ale oprócz nich stosujemy typowy sos barbecue, czosnkowy lub chrzanowy.

Wykres 4. Najpopularniejsze sosy mokre (źródło: Mosso)

 


Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział ponad 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.

MOSSO to jeden z największych polskich producentów wyrobów spożywczych, obecny na rodzimym rynku od ponad 30 lat. Oferta obejmuje obecnie 69 różnych produktów o bogatym, naturalnym smaku i wysokich walorach odżywczych, w tym tak znanych i cenionych jak Majonez Napoleoński czy Chrzan Delikatesowy.

/źródło - /


 

Poprawiony: środa, 10 czerwca 2015 14:44