Jaki wałek do ciasta wybrać? Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:11

Jaki wałek do ciasta wybrać?

Wałek do ciasta to nie taka prosta sprawa. Na rynku dostępne są różne rodzaje wałków, co może utrudniać zwykłemu konsumentowi podjęcie decyzji. W końcu skąd mamy wiedzieć, który wałek jest najlepszy do ciasta, które chcemy zrobić. Czy innym wałkiem powinno się wyrabiać ciasto na pierogi, a innym na makaron? W artykule omówimy rodzaje wałków wraz z ich wadami i zaletami.

Wałki drewniane

Należą do najbardziej popularnych wśród wałków. Jako, że wykonane są z drewna możemy być pewni, że są w pełni ekologiczne. Drewno ma właściwości antybakteryjne, więc bez problemu neutralizuje wszystkie drobnoustroje. Wałki drewniane są stosunkowo tanie, a przy tym dobrze sprawdzają się w kuchni. Przy zakupie wałka należy zwracać uwagę, czy drewno, z którego został wykonany jest dobrze zakonserwowane. Jeśli tak, to łatwiej będzie nam utrzymać go w czystości. Drewniany wałek myjemy ręcznie. Jego wadą jest to, że (podobnie jak inne drewniane akcesoria kuchenne) nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wyrabiając ciasto przy pomocy drewnianego wałka dobrze jest jego uprzednio posypać jego powierzchnię mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie do niego przywierać. Ostatnio na rynku pojawiły się gadżeciarskie wałki, które na swojej powierzchni mają wyżłobione wzorki (napisy, paski zebry, cętki żyrafy itp.). Wzory są uzyskiwane poprzez grawerowanie, analogicznie jak w przypadku grawerowania biżuterii. Po użyciu takiego wałka nasze ciasto przemieni się nie do poznania, a przygotowane z niego wypieki zachwycą każdego gościa. Warto wziąć to pod uwagę podczas wyboru prezentu na parapetówkę lub dla kogoś, kto lubi robić ciasta, ciastka i inne desery.

Wałki stalowe

Są często używane w profesjonalnych kuchniach, rzadko spotyka się je na wyposażeniu kuchni domowych. Wałki stalowe są pokryte specjalną powłoką, do której ciasto nie przywiera. Dobrze nadają się do ciasta na pierogi. Są bardzo sterylne oraz łatwe w myciu i suszeniu. W odróżnieniu od wałków drewnianych, nie powstają w nich żadne ubytki, w których mogłyby zostawać resztki ciasta lub mogłyby rozwijać się bakterie czy drobnoustroje. Zwykle nadają się do mycia zmywarce.

Walki silikonowe

Są bardzo lekkie, zatem nie zmęczą rąk żadnej pani domu. Dzięki specjalnej powłoce wałkowane za ich pomocą ciasto nie przywiera do powierzchni wałka i nie ciągnie się. Tego typu wałki nadają się do mycia mechanicznego, co sprawia, że łatwo utrzymać je w czystości. Silikonowe wałki nie chłoną zapachów i nie odbarwiają się. Ponadto są dostępne silikonowe wałki w rożnych zestawieniach kolorystycznych, zatem bez problemu dopasujemy je do naszego wnętrza. Niektóre z takich wałków posiadają regulowane uchwyty. Zmiana ich położenia często ułatwia wałkowanie.

Wałki z tworzywa sztucznego

Są to wałki, które bardzo łatwo jest utrzymać w czystości. Nadają się do mycia zarówno ręcznego, jak i w zmywarce. Szybko schną i nie gromadzą się na nich bakterie. W sklepach znajdziemy wałki z tworzywa sztucznego w różnych wzorach i kolorach. Dzięki temu z powodzeniem dopasujemy wałek do wystroju naszej kuchni. Są przy tym dość tanie, więc możemy je często wymieniać, szczególnie znudzi się nam dany kolor lub wzór.

Wałki termiczne

To nieco inny typ wałków do ciasta. Są one wykonane z tworzywa sztucznego, a ich wnętrze można napełnić wodą. W zależności od zastosowania wałka oraz temperatury wody, którą do niego wlewamy, wałkowanie może stać się znacznie łatwiejsze. W ten sposób, ciepła woda, w okolicach 40-60 stopni Celsjusza, pomoże nam przygotować ciasto na makaron, pierogi lub placek drożdżowy, zaś zimna woda, o temperaturze około 10 stopni Celsjusza, doskonale sprawdzi się przy cieście francuskim lub kruchym. Do pozostałych rodzajów ciast najlepiej zastosować wodę w temperaturze pokojowej, czyli między 20 a 25 stopni Celsjusza.

 

Źródło: Artiglo.pl