Przepis na chleb gryczany Drukuj Email
Wpisany przez Stefan Zubczewski   
wtorek, 12 maja 2015 21:55

Przepis na chleb gryczany


Od kilku dni mam nowego "kolegę" na anty nowotworowych naświetlaniach w Wieliszewie. Łączy nas...prostata i jej raczek. Naświetlania wymagają diety bezglutenowej. Absolutnie niezalecane jest pieczywo z pszenicy, wyroby mleczne i surowe warzywa.

Zatrzymajmy się jednak na pieczywie. Pozostaje nam mąka ryżowa, kukurydziana i gryczana. Chleb z kukurydzianej zrobiłem - niestety nie do jedzenia, z ryżowej jeszcze nie próbowałem ale z gryczanej - BOMBA. Piekę go raz w tygodniu i chyba będę piekł nawet po zakończeniu naświetlań. Podaję przepis na ten chleb dla wszystkich leczących naświetlaniami nowotwór prostaty. Polecam go również zdrowym ludziom bo jest pyszny i zdrowy.
Produkty:
Mąka gryczana 1 kg
Olej rzepakowy 4 łyżki od zupy
Sól - 1,2 łyżki od zupy (może być więcej lub mniej, jak kto lubi)
Drożdże świeże - 5 dkg (1/2 kostki)
Cukier - 2 płaskie łyżeczki od herbaty
Mąka ziemniaczana - 4 kopiate łyżeczki od herbaty
(Pestki słonecznika lub dyni i czarnuszka, jeśli ktoś lubi "wynalazki"- ilość dowolna. Może być także bez tych dodatków. Ktoś mi opowiadał, że dodawał posiekane oliwki i suszone pomidory ale wtedy bez pestek)
Przygotowanie:
Wyżej wymienione produkty mieszamy, uprzednio rozpuszczając drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wodę. Ciasto powinno być "luźne" niezbyt gęste (twarde). Wyrabiając ciasto dosypujemy pestki dyni czy słonecznika (może być to i to). Po wyrobieniu ciasta wypełniamy nim brytfanki wcześniej wysmarowane tłuszczem i wysypane tartą bułką. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok.40 min). Po wyrośnięciu ciasta smarujemy wierzch wodą i posypujemy po wierzchu czarnuszką. Wkładamy brytfanki z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Chlebek gotowy. Smacznego :)

 

Dziadek Funio


Poprawiony: wtorek, 12 maja 2015 22:08