Dieta (nie)winna dla zdrowia... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
piątek, 01 maja 2015 10:52

Dieta (nie)winna dla zdrowia – menu z dodatkiem octu balsamicznego, jabłkowego oraz winnego marki Ponti


Choć ocet kojarzyć się może jedynie z bardzo wyrazistym dodatkiem kulinarnym, którego używać należy z rozwagą, to rzeczywistość prezentuje się zupełnie inaczej. Bogate w witaminy oraz składniki mineralne octy pozwalają wspomóc pracę układu pokarmowego i krwionośnego, poprawić wygląd skóry oraz przynieść ulgę w wielu pospolitych dolegliwościach. Dopełniając codzienne posiłki odrobiną Octu balsamicznego z Modeny, Octu jabłkowego, czy też białego i czerwonego Octu winnego marki Ponti w wyraźny sposób wpłyniemy na kondycję naszego organizmu oraz znakomite samopoczucie.


Produkty marki Ponti, będącej na włoskim rynku liderem w kategorii octów, to przede wszystkim gwarancja najwyższej jakości, co poświadczają lata doświadczenia, zaufanie konsumentów oraz niesamowicie głęboki smak zawarty w każdej buteleczce. Właściwości każdego z nich nie maleją wraz z upływem czasu, gdyż w procesie fermentacji octowej likwidowane są mikroorganizmy. Powoduje to, że octy Ponti mogą być wykorzystywane w codziennej kuchni bez względu na datę zakupu i otwarcia produktu. Wybierając najlepsze gatunkowo octy mamy szansę nie tylko wzbogacić znaną nam dotychczas gamę smakową, ale także podnieść jakość przygotowywanych posiłków i, co najważniejsze, poprawić stan naszego zdrowia. W jaki sposób tego dokonać? O tym szczegółach zbawiennego wpływu octu na organizm człowieka opowie doradca dietetyczny i trener fitness, dr Agnieszka Bajer Ciszewska.
Jabłkowy balsam dla duszy i ciała
Powstały w wyniku połączenia octu winnego i gotowanego moszczu winogronowego Ocet balsamiczny z Modeny marki Ponti charakteryzuje się ciemną barwą oraz nasyconym aromatem, które zawdzięcza wielomiesięcznemu leżakowaniu w drewnianych beczułkach. Dominująca w smaku słodko-kwaśna nuta doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i z deserami. Co szczególnie istotne, ocet ten zasługuje na wyjątkową uwagę osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia. Będąc bogatym źródłem potasu ureguluje on pracę układu krwionośnego, obniży ciśnienie krwi, zrównoważy poziom złego cholesterolu oraz wzmocni serce. Regularne spożycie octu balsamicznego wpłynie pozytywnie na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, nasycając organizm niezbędnymi witaminami A i C oraz minerałami, takimi jak wapń, magnez i fosfor – mówi ekspert, dr Agnieszka Bajer Ciszewska, doradca dietetyczny i trener fitness. Od dawna znane jest również lecznicze działanie octu balsamicznego, który stosowany w formie kompresu łagodzi obrzęki, zmniejsza siniaki oraz przyspiesza gojenie ran. Ponadto zawarte w nim substancje ograniczają apetyt oraz wspomagają przemianę materii, dlatego kilka kropel dziennie pomoże nam zadbać o zgrabną sylwetkę.
Równie skuteczny w walce z nadprogramowymi kilogramami stanie się Ocet jabłkowy marki Ponti, który przyspiesza wydzielanie enzymów trawiennych oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Stworzony na bazie wysokojakościowego cydru jabłkowego, delikatnie kwaskowy ocet jabłkowy uzupełnia nutę smakową tak potraw mięsnych, jak i warzywnych. Niemniej poza walorami smakowymi oraz troską o nienaganną linię oferuje on także wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ocet jabłkowy to duża dawka ponad 20 minerałów, które zapewniają właściwą gospodarkę lipidową, zwiększają odporność organizmu oraz przynoszą ulgę przy alergii. Dodatkowo zawarta w nim witamina E spowalnia proces starzenia się skóry – zaznacza ekspert.
Winogronowa bomba witaminowa
Mówiąc o cennych dla zdrowia octach nie sposób pominąć dwóch, stworzonych na bazie wina odmian. Ocet winny biały marki Ponti wzbogaci recepturę kwaśnych zup, mięsnych galaretek oraz dań słodko-kwaśnych. Co ciekawe, stanowi on doskonałą bazę dla domowej roboty octów ziołowych. Ocet winny czerwony marki Ponti stanie się natomiast aromatyczną podstawą marynat oraz dressingów, niosących wiele dobrodziejstw dla naszego organizmu. Włączając ocet winny do codziennej diety uzupełnimy ją o witaminy, enzymy, aminokwasy oraz mikroelementy, takie jak potas, fosfor i magnez. Są one kluczowe przy właściwej pracy wątroby, układu pokarmowego oraz krwionośnego. Ten kwaśny specjał to także remedium na stany podgorączkowe, przeziębienia, osłabienie oraz ogólny spadek odporności. Jak każdy ocet korzystnie wpłynie on na przemianę materii, sprzyjając dietom oczyszczająco-odchudzającym. Okłady z octu winnego pomogą także pozbyć się zmian trądzikowych, uśmierzą dolegliwości związane z grzybicą oraz oparzeniami, a także staną się niekonwencjonalnym sposobem na bóle głowy – radzi ekspert dr Agnieszka Bajer Ciszewska.
Jak dowodzą liczne badania, octy wszelkiego typu są zarazem korzystnym dla zdrowia dodatkiem kulinarnym, jak i w pełni ekologicznym środkiem dezynfekująco-czyszczącym, który usunie uporczywy osad z kamienia oraz przywróci blask domowym sprzętom AGD. Dodając do wazonu kilka jego kropli przedłużymy żywotność ciętych kwiatów, a smażenie ryby już nigdy nie przesyci domu nieprzyjemnym zapachem, gdy na osobnej patelni podgrzejemy odrobinę octu dowolnego gatunku.
Niezliczone walory prozdrowotne, nasycony aromat oraz zaskakujące aspekty praktyczne octów marki Ponti jednogłośnie przemawiają za tym, by na stałe wprowadzić je nie tylko do naszej kuchni, ale uczynić z nich także nieodłączny element każdej domowej apteczki.

Ocet balsamiczny z Modeny marki Ponti
Pojemność: 250 ml
Cena rekomendowana: 10,99 zł
Pojemność: 500 ml
Cena rekomendowana: 16,59 zł

 

 

 

 

 

 

Ocet jabłkowy marki Ponti
Pojemność: 500 ml
Cena rekomendowana: 8,59 zł

 

 

 

 

Ocet winny biały marki Ponti
Pojemność: 500 ml
Cena rekomendowana: 7,39 zł

 

 

 

 

 

Ocet winny czerwony marki Ponti
Pojemność: 500 ml
Cena rekomendowana: 7,39 zł

 

 

 

 

 

Po więcej informacji i inspirujących przepisów zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska


Dr.Agnieszka Bajer Ciszewska - Właścicielka „Ciszewska Pilates Studio". Doświadczony szkoleniowiec AFP, prezenterka i wykładowca na warsztatach, konwencjach oraz szkoleniach fitness, uczestniczka i prowadząca programy telewizyjnych poświęconych kondycji fizycznej. Absolwentka AWF we Wrocławiu w katedrze Anatomii i Antropomotoryki, ukończyła również studia podyplomowe Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na kierunku „Żywność, żywienie a zdrowie". Dyplomowana instruktorka fitness z trzynastoletnim doświadczeniem, wyspecjalizowana w zajęciach pilates, body ball, schwinn cycling, nordic walking, a także tancerka posiadająca międzynarodową klasę „S".

 

 

/źródło - /