Marchewkowe babeczki z lukrem - słodkie wypieki bez glutenu i laktozy - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
czwartek, 30 kwietnia 2015 15:16

Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

Rozpoczyna się tzw. długi weekend. Wile z Was wyjedze na działki. Prócz prac ogrodowych trzeba coś jeść. Proponujemy zatem ciekawy przeis na zdrowe marchewkowe babeczki.

Składniki:
* 100 g marchewki
* 75 g rodzynek
* 125 g miękkiej margaryny
* 125 g cukru
* 2 jajka
* 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY
* 50 g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
* lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny

Przygotowanie:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.
Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.

Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne kolory.

www.3pauly.pl

/źródło - /


 

Poprawiony: czwartek, 30 kwietnia 2015 15:25