Pierś kurczaka w sosie pomidorowym - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 05 kwietnia 2015 08:50

Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie

Zapewne znajdziecie w swojej zamrażarce piersi kurczaka, które zostały po zbyt obfitych Świątecznych zakupach. Podpowiadamy co z nimi zrobić :)

 

Składniki na 2 porcje:
• 1 torebka Ryżu Białego marki Britta
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 brokuł
• 1 kalafior
• 2 marchewki
• 2 pomidory
• 4 ząbki czosnku
• ok. 100 ml oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl 


„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.) był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż, Twój Błonnik), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi).

 

„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)
ul. Wiertnicza 70
02-952 Warszawa, Polska
tel. : 022 651 79 04 do 07
fax.: 022 651 79 09
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

/źródło - /

 

Poprawiony: niedziela, 05 kwietnia 2015 09:01