Wpisany przez S.Z
|
piątek, 03 kwietnia 2015 11:06 |
Wielkanocne inspiracje z bakaliami
Przepis na babkę czekoladową z migdałami i orzechami
Składniki Ciasto: • 250 g miękkiego masła • 200 g brązowego cukru • 20 g cukru wanilinowego Delecta • 1 szczypta soli • 4 jajka • 200 g mąki • 30 g mąki kukurydzianej • 30 g kakao • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta • 4 łyżki mleka• 100 g posiekanych migdałów Bakalland • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Polewa: • 1 tabliczka czekolady • 4 łyżki masła • Orzechy i migdały do dekoracji
Przygotowanie: 1. Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy. 2. Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy mleko. Całość miksujemy. 3. Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. 4. Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.
/źródło - /
|
Poprawiony: piątek, 03 kwietnia 2015 11:16 |