Wiosenna sałatka? Tylko z kaczką! - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
wtorek, 31 marca 2015 14:23

Wiosenna sałatka? Tylko z kaczką!

Jest jednym z najszlachetniejszych odmian drobiu. Na naszych stołach gości jednak rzadziej niż tradycyjny kurczak. A szkoda, bo już w staropolskiej tradycji kulinarnej kaczka była ceniona za wyjątkowy smak. Pomysły na Kaczkę Barbarie w lekkich wiosennych sałatkach podpowiada Grupa Drosed.

Nasze babcie szczególnie zachwycały się faktem, że jej mięso jest jednocześnie wykwintne i łatwe w przygotowaniu. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Kacze mięso ma wysoką wartość biologiczną. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego biała, ale dostarcza też organizmowi innych cennych składników odżywczych: fosforu, żelaza oraz potasu i witamin z grupy B.

W wiosennej diecie, spośród wielu odmian i gatunków tego szlachetnego drobiu warto sięgnąć zwłaszcza po Kaczkę Barbarie. Ta odmiana kaczki Grupy Drosed, jest bardziej mięsna a przy tym mniej otłuszczona niż inne kaczki dlatego sprawdzi się jako baza dietetycznych i niskokalorycznych potraw. Ma też lepsze umięśnienie. Zawiera więc więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest dostępna w sklepach w postaci całej tuszki oraz elementów. Tuszka w cenie ok. 13,60 zł / 1 kg, pierś: 37 zł / 1 kg.

Grupa Drosed poleca Kaczkę Barbarie w wiosennych sałatkach:

Sałata z pieczoną piersią kaczki


Składniki:
• ½ piersi pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed
• 2 garści mieszanki sałat
• 4 suszone pomidory w oliwie
• 8 oliwek
• 4 grzanki
• 2 pomidory

Przyrządzanie:
Do sałaty dodajemy oliwki i suszone pomidory oraz ulubiony sos. Całość mieszamy. Układamy sałatę na półmisku.
Kroimy pierś kaczą ukośnie na plastry i układamy pomiędzy liśćmi sałaty. Przygotowujemy grzanki. Na każdą z nich kładziemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, skropione sosem do sałaty.
Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka z mieszanki sałat, świeżych kiełków i kaczki

Składniki
• ½ pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed
• mieszanka sałat
• mieszanka kiełków
• 1 ogórek
• świeża bazylia
• świeży tymianek
• 1 pomidor
• sól
• pieprz
• cukier
• oliwa
• sok z cytryny

Przyrządzanie:
Mięso kroimy w słupki. Sałatę i zioła myjemy. Ogórek kroimy na cienkie plasterki, pomidory w ósemki. Liście bazylii przedzieramy. Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru robimy sos.

Sałaty, ogórek, pomidor, bazylię i tymianek wrzucamy do miski. Doprawiamy sosem i mieszamy. Dokładamy mięso oraz połowę kiełków i mieszamy raz jeszcze. Całość przekładamy na półmisek lub miskę. Po wierzchu posypujemy pozostałymi kiełkami. Podajemy lekko schłodzoną.

Smacznego!


Informacje o Grupie DROSED
Grupa DROSED to jeden z największych producentów drobiu i wyrobów drobiowych w Polsce. W jej skład wchodzą cztery spółki: Drosed S.A., Roldrob S.A., Sedar S.A. oraz Drosed Surowiec Sp. z o.o. Od 2000 r. DROSED należy do francuskiej Grupy LDC, która jest jednym z europejskich liderów w produkcji drobiu świeżego. Działalność Grupy DROSED koncentruje się na czterech obszarach: surowcu, produkcji drobiu i elementów z drobiu, a także produkcji wędlin drobiowych oraz konserw drobiowych. Produkty marki DROSED, w tym sztandarowy produkt firmy – Pasztet Podlaski – są obecne na półkach większości hiper- i supermarketów, dyskontów, a także tradycyjnych sklepów. DROSED przykłada ogromną wagę do bezpieczeństwa wytwarzanych produktów. Firma rygorystycznie przestrzega najwyższych standardów sanitarnych, w zgodzie z normami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz wymogami weterynaryjnymi i higienicznymi. DROSED jest w tym względzie w czołówce europejskich producentów, o czym świadczą liczne przyznane firmie certyfikaty, m. in. IFS, BRC i QAFP.

/źródło - JBcomm PR/


 

Poprawiony: wtorek, 31 marca 2015 14:31