Wielkanocna pascha? Nic prostszego! - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
sobota, 28 marca 2015 14:43

Wielkanocna pascha? Nic prostszego!

Kremowa, delikatna i bardzo aromatyczna – taka właśnie powinna być wielkanocna pascha. Przygotowywana raz do roku, jest prawdziwą perłą na świątecznym stole. Uroczysty deser wymaga użycia składników najlepszej jakości. Z OSM Piątnica na pewno się uda!

Pascha to tradycyjna potrawa, której korzenie sięgają kuchni Wschodu. Jednak ten deser coraz częściej gości także na naszych stołach. Do przygotowania świątecznej paschy OSM Piątnica poleca delikatną Śmietankę 30% i Twaróg Wiejski Tłusty. Obydwa produkty są jej nieodłącznymi elementami, gwarantującymi wyjątkowy smak i konsystencję.

Sekret paschy tkwi w jej strukturze - im bardziej kremowa i lekka, tym lepiej. Efekt ten uzyskamy, wykorzystując Śmietankę 30% z Piątnicy. To słodka i aksamitna śmietanka o półpłynnej konsystencji, która łatwo się ubija, tworząc puszystą piankę. W połączeniu z Twarogiem Wiejskim Tłustym z Piątnicy pozwoli w kilka chwil wyczarować kremową masę – bazę wielkanocnej paschy. Warto dodać, że ten tradycyjny twaróg z Piątnicy zawiera wyłącznie mleko i kultury bakterii, a do tego - jest bogaty w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko.

Z takim duetem własnoręczne robienie paschy jest naprawdę proste! Poza składnikami do jej przygotowania musimy zaopatrzyć się jeszcze w dwie ważne rzeczy. Po pierwsze, przyda nam się gaza bądź tetrowa pielucha, po drugie - niezbędna będzie forma. Nie musimy jednak szukać daleko – jako pojemniczek na paschę doskonale sprawdzi się kubeczek po Śmietance, której użyjemy do przygotowania masy.

Przepis na szybką i aromatyczną paschę na zimno podpowiada OSM Piątnica.

Składniki:
0,5 kg Twarogu Wiejskiego Tłustego z Piątnicy
120 g Śmietanki 30% z Piątnicy
pół szklanki cukru
3 żółtka
laska wanilii
120 g masła
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Rodzynki wraz z wanilią zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, pozostałe bakalie siekamy na drobne kawałki. Żółtka ucieramy z cukrem, powoli dodając do masy także Śmietankę, a następnie ubijamy przez 10 minut w kąpieli wodnej, aż masa trochę zgęstnieje. Miskę odstawiamy na bok i, nadal miksując, dodajemy do masy masło oraz dwukrotnie zmielony twaróg. Na koniec dodajemy odsączone rodzynki oraz pozostałe bakalie. Foremki wykładamy gazą, następnie przekładamy do nich gotową masę. Tak przygotowaną paschę wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Śmietanka 30% z Piątnicy dostępna jest w opakowaniach 200g i 400g w cenie odpowiednio: 2,39 i 3,95 zł. Twaróg Wiejski Tłusty można kupić za 3,59 zł / 250g.


 

Informacje o firmie OSM Piątnica
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.
OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 21 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany - których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.
W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W 2012 roku OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego. W marcu 2014 roku OSM Piątnica rozszerzyła ofertę jogurtów, wprowadzając na rynek jogurty typu greckiego 0% tłuszczu, 2 razy więcej białka w siedmiu wariantach smakowych − naturalnym i z owocami. Rok później jogurtowe portfolio wzbogaciło się o pierwsze w historii Spółdzielni produkty stworzone z myślą o dzieciach - jogurty typu greckiego pod nazwą Piątuś.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.

/źródło - JBcomm/


 

Poprawiony: sobota, 28 marca 2015 14:53