Rozgrzewająca nalewka z żurawin |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 09 stycznia 2010 12:38 |
Rozgrzewająca nalewka żurawinowa
Składniki:
Suszona żurawina Spirytus Cukier Olejek migdałowy
Przygotowanie:
Gąsiorek do 3/4 wysokości napełnić suszoną żurawiną, zalać spirytusem, szczelnie zakorkować i zostawić na 2 tygodnie. Zlać. Owoce przecisnąć przez gazę. Przefiltrować. Na każdy litr nalewki zagotować syrop z 3 szkl. cukru i 2.5 szkl. wody, odszumować. Do gotującego się syropu dodać po 1 kropli olejku migdałowego na każde pół litra gotowej nalewki. Połączyć z nalewką, porozlewać do butelek, szczelnie zakorkować, wynieść w chłodne i suche miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.
/Przepis z firmy Bakalland - dziękujemy/
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:37 |