Rozgrzewająca nalewka z żurawin Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 09 stycznia 2010 12:38

Rozgrzewająca nalewka żurawinowa


Zurawina zapomniany owoc? Chyba nie. Firma Bakalland przeslała nam przewpis na nalewkę z żurawiny właśnie...

Składniki:

 

Suszona żurawina

Spirytus

Cukier

Olejek migdałowy

 

 

Przygotowanie:

 

Gąsiorek do 3/4 wysokości napełnić suszoną żurawiną, zalać spirytusem, szczelnie zakorkować i zostawić na 2 tygodnie. Zlać. Owoce przecisnąć przez gazę. Przefiltrować. Na każdy litr nalewki zagotować syrop z 3 szkl. cukru i 2.5 szkl. wody, odszumować. Do gotującego się syropu dodać po 1 kropli olejku migdałowego na każde pół litra gotowej nalewki. Połączyć z nalewką, porozlewać do butelek, szczelnie zakorkować, wynieść w chłodne i suche miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące.

 

 

/Przepis z firmy Bakalland - dziękujemy/

 

 

 

 

 

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:37