Cielęcina duszona po kreolsku Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
czwartek, 12 marca 2015 10:54

Cielęcina duszona po kreolsku

Dzisiaj przepis na cielęcine po kreolsku. Warto spróbować. Pamiętacie jak to przychodziła baba z cielęciną do Waszej pracy i wszyscy rzucali się aby uszczknąć jak najlepszy kawałek, najlepiej tzw. kulkę. Potem zawijało się to w gazetę i z dumą przynosiło zdobycz do domu. Niedzielny obiad był zapewniony.

Składniki na 5 porcji:
• 1kg cielęciny (filet)
• 2 gałązki rozmarynu
• 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
• 200 g pieczarek
• 1 marchewka
• 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
• 100 ml białego wina
• 1 ząbek czosnku
• szafran do smaku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl  oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska


 

Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy. Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand'Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Corny i Schwartau.

 

/źródło - /


 

Poprawiony: czwartek, 12 marca 2015 11:05