Pyszny lekki tort orkiszowy...- przepis |
Wpisany przez S.Z |
czwartek, 12 lutego 2015 15:18 |
Pyszny lekki tort orkiszowy z puszystym kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo – wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką. Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą. PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY * 5 jajek WYKONANIE : DO NASĄCZENIA: DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych ( Wiśnia Puffins ) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej: LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT * 500 gram ricotty WYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach WYKONANIE CAŁEGO TORTU: Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! Smacznego Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach. Puffins.co
/źródło - /
|
Poprawiony: czwartek, 12 lutego 2015 15:26 |