Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami i... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 28 stycznia 2015 12:35

Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku

Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

 

Składniki:

• 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
• 250 g pieczarek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )
• 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
• 300 ml passaty pomidorowej
• 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
• Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
• Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
• parmezan do posypania
• pieprz
• sól

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Smacznego

www.3pauly.pl

 

/źródło - /


 

Poprawiony: środa, 28 stycznia 2015 12:41