Sernik nie musi być nudny! - przepis |
Wpisany przez S.Z |
wtorek, 27 stycznia 2015 11:48 |
Sernik nie musi być nudny!
W karnawale często przy naszych stołach gościmy pokaźne grono krewnych i przyjaciół. W trakcie przyjęcia warto zaserwować danie, które będzie wyróżniało się wyglądem i smakiem. OSM Piątnica poleca przepis na oryginalny sernik, który zachwyci wszystkich gości.
Smak sernika kojarzy nam się ze specjalnymi okazjami. Ten słodki, puszysty deser to idealny poczęstunek na przyjęcia w domu. Sernik nowojorski – propozycja OSM Piątnica – doskonale wpisze się w radosny nastrój świętowania. Z pewnością nie oprze mu się też żaden łasuch. Pyszna, rozpływająca się w ustach masa serowa z ciasteczkowym spodem to idealne zwieńczenie każdego przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Deser można podać z kawą czy herbatą, a w wersji dla dorosłych ze słodkim likierem lub winem. Podstawą puszystej masy jest oczywiście biały ser. W przepisie Piątnicy na Sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu użyto naturalnego Serka śmietankowego Twój Smak z oferty OSM Piątnica. Posiada on kremową konsystencję bez grudek, dzięki czemu nie ma potrzeby mielenia go lub rozdrabniania, a jego delikatny, śmietankowy smak doskonale podkreśla słodycz ciasta. Na aksamitną masę składa się także Śmietanka 30% z Piątnicy. Jej półpłynna konsystencja sprawia, że ubija się ją niezwykle szybko, a w połączeniu z masą serową tworzy słodką, spójną całość. Dodatek śmietany powoduje, że po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie rozpada się i łatwo się je kroi. Do przygotowania polewy Piątnica poleca użycie Śmietany 18%. Zmiksowana z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym zwieńczy ciasto, ukryje ewentualne pęknięcia powstałe podczas pieczenia i dodatkowo podkreśli delikatny smak sernika. Serek śmietankowy Twój Smak znajdziemy w sklepach w cenie 2,99 zł / 200 g, Śmietanka 30% dostępna jest w cenie 3,95 zł / /400 g, a Śmietana 18% za ok. 1,60 zł / 200 g. OSM Piątnica poleca przepis na Sernik typu nowojorskiego: Składniki: Spód i boki: Masa: Polewa: Przygotowanie: Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie. Smacznego!
Informacje o firmie OSM Piątnica
/źródło - JBcomm/
|
Poprawiony: wtorek, 27 stycznia 2015 12:01 |