Impreza sylwestrowa z bakaliami - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 24 grudnia 2014 12:28

Impreza sylwestrowa z bakaliami


Sylwestrowe szaleństwo przed nami, warto więc pomyśleć nie tylko o wieczorowych kreacjach, ale także o tym, czym zaskoczyć znajomych podczas całonocnej zabawy. W tym roku modne są delikatne przystawki oraz lekkie przekąski, które idealnie komponują się z szampańskim nastrojem.


Trufle z białej czekolady z migdałami
Składniki:
• 250 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 1/4szklanki migdałów Bakalland
• 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietaną kremówką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do 2 małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować. Łyżeczką nabieramy masę i lepimy z niej małe kuleczki. Obtaczamy czekoladki w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych oraz posiekanych migdałach. Całość układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki do czasu ich podania.


Sałatka z awokado i suszoną żurawiną
Składniki:
• Mix ulubionych sałat
• 2 szt. awokado
• 200 g opakowania sera koziego
• 3 łyżki czarnych oliwek
• garść suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 1 łyżka płatków migdałowych Bakalland
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Sałatę wykładamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy czarne oliwki, suszoną żurawinę oraz pokrojony kozi ser. Przygotowujemy dressing z łyżki oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz syropu z agawy i polewamy nim sałatkę. Na koniec prażymy na suchej patelni płatki migdałowe i posypujemy sałatkę.

 

/źródło - /

 

Poprawiony: środa, 24 grudnia 2014 12:42