Boże Narodzenie z hiszpańską oliwką
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. Prezentujemy oryginalne przepisy na pyszne święta z hiszpańską oliwką! Smacznego!
Hiszpańskie oliwki z wędzonym łososiem i imbirem
Składniki: 1 słoik lub puszka czarnych oliwek, 2 łyżki winnego octu ryżowego, 1 łyżka soku z limonki, 3 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczka pasty wasabi, 20 g cienkich plasterków imbiru do sushi, 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paski, kilka ćwiartek limonki i koperek do dekoracji.
Przygotowanie: Odcedź czarne oliwki z zalewy i umieść je w misce. Wymieszaj ocet ryżowy, wino, sok z limonki, olej sezamowy i pastę wasabi. Zmieszaj powstałą miksturę z oliwkami, imbirem i wędzonym łososiem. Marynuj przez 20-30 minut. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 24 godzin. Podawaj w temperaturze pokojowej, przyozdobione koperkiem i ćwiartkami limonki.
Odmieniony, wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki: zielone hiszpańskie oliwki, kawior, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, pieczona czerwona papryka, śledziki w occie.
Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie, dodaj zielone hiszpańskie oliwki. Odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę i śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.
Hiszpańskie oliwki marynowane z figami i pomarańczami – urzekają słodyczą
Składniki: Słoik lub puszka zielonych hiszpańskich oliwek, 100 ml białego octu winnego, 1 pomarańcza, 2 liście laurowe, 50 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 3 dojrzałe figi pokrojone na plasterki.
Przygotowanie: Wlej ocet do rondelka. Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi. Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, a następnie dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin. Najlepiej podawaj w temperaturze pokojowej.
Hiszpańskie oliwki z mango, melonem i granatem – odczarują zimę
Składniki: 1 słoik lub puszka czarnych oliwek, 1 duże, dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, ½ małego melona obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na małe kawałki, 50 g nasion granatu, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, liście mięty do dekoracji.
Przygotowanie: Odsącz oliwki i przełóż je do miski. Wymieszaj mango, melon i granat z sokiem z limonki lub cytryny. Dodaj owoce do oliwek i wymieszaj delikatnie. Podawaj obsypane świeżymi liśćmi mięty.
Czekoladowe krążki z hiszpańskimi oliwkami – po prostu magiczne
Składniki: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 15 zielonych hiszpańskich oliwek, 1 łyżeczka różowego pieprzu.
Sposób przyrządzenia: hiszpańskie zielone oliwki pokrój w talarki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki rozłóż na papierze śniadaniowym małe krople czekolady. Na środku każdej porcji połóż kilka talarków oliwek i dodaj szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.
Pysznych świąt, pobudzających zmysły i emocje, życzy hiszpańska Oliwka!
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI
/źródło - ConTrust PR/
|