Napoje typu light w diecie świąteczno-karnawałowej Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
poniedziałek, 08 grudnia 2014 14:28

Napoje typu light w diecie świąteczno-karnawałowej

Święta Bożego Narodzenia i następujący po nich okres karnawału to czas, kiedy jemy i pijemy dużo i... spontanicznie. Siadając do kolejnych posiłków rzadko zastanawiamy się, ile jeszcze powinniśmy zjeść i wypić. Warto bowiem pamiętać, że to co pijemy, także wpływa na ogólny bilans kaloryczny naszych posiłków, który można obniżyć sięgając np. po napoje słodzone niskokalorycznymi substancjami słodzącymi.

 

Wspólne siedzenie z bliskimi przy stole, celebrowanie smaku ulubionych potraw – z tym wielu z nas kojarzy okres świąteczny. Dla tych, którzy liczą kalorie i trzymają się wcześniej ustalonych diet, to dodatkowo czas próby. Bo o ile wybór potraw, trafiających na nasz talerz jest raczej oczywisty – będziemy starali się spróbować wszystkiego, nawet w niewielkich ilościach, o tyle decyzja, czego napić się, nie należy do prostych. Wybrać kompot z suszu, wodę czy może sięgnąć po ulubione napoje? Oto kilka prostych sposobów na ekonomiczne zarządzanie kaloriami, opracowanych wspólnie z dietetyczką, dr inż. Joanną Myszkowską – Ryciak (fot. z lewej).

Wybieraj mniej kaloryczne produkty
Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia warto przemyśleć, jakie produkty trafią na nasze stoły. Robiąc zakupy można wybrać artykuły o obniżonej lub zerowej kaloryczności. Dotyczy to zarówno żywności, jak i napojów – radzi dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak. Badania i opinie ekspertów, w tym Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wskazują, że produkty zawierające niskokaloryczne substancje słodzące są rekomendowane jako zamiennik cukru dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich jak cukrzyca typu 2. Zawarte w nich słodziki nie wpływają bowiem na poziom glukozy we krwi, jak również nie dostarczają istotnych ilości energii. Substancje te są jednymi z najlepiej zbadanych dodatków do żywności na świecie. Dla przykładu, bezpieczeństwo stosowania jednego z najpopularniejszych słodzików – aspartamu – potwierdziło aż 200 różnych badań prowadzonych na przestrzeni 40 lat (1).

Bądź świadomym konsumentem – czytaj etykiety
Dokonując zakupów warto pamiętać, jak ważne są informacje zawarte na etykietach wybieranych przez nas produktów. Z badań przeprowadzonych w kwietniu bieżącego roku przez INSE Research wynika, że tylko 9% badanych zawsze sprawdza skład kupowanych produktów. Prawie co 5. ankietowany nigdy nie zwraca uwagi na kluczowe informacje umieszczane przez producentów (2). Pamiętaj, że artykuły, które wkładasz do koszyka, trafiają później na twój talerz. Stosowanie wyrobów o obniżonej wartości kalorycznej, w tym zawierających słodziki, to idealne rozwiązanie dla chorych na cukrzycę lub osób pragnących zmniejszyć swoją masę ciała – dodaje dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak. Nawet tylko na czas świąt, bo jak potwierdzono podczas drugiej konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących, zastosowanie słodzików w diecie może przyczynić się do zmniejszenia dobowego bilansu energetycznego, a tym samym do redukcji wagi (3).

Nie obawiaj się utraty przyjemności smakowej
Pamiętaj, że wybierając napoje o niższej wartości kalorycznej nadal możesz cieszyć się słodkim smakiem. Jak podkreśla ekspertka, dietetyczka, dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak zawarte w napojach słodziki – wśród nich aspartam – są w stanie zaspokoić potrzebę słodkiego smaku, dostarczając jednocześnie znacząco mniej energii. Co więcej, badania wskazują, że wypicie takich napojów może nawet hamować apetyt na około godzinę.

Nie musimy zatem unikać słodkości i napojów słodzonych w okresie świątecznego relaksu – pamiętajmy jednak, by planować i kupować mądrze.


(1).Czyt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, 2013.
(2).Raport z badania świadomości i opinii Polaków na temat niskokalorycznych substancji słodzących. Badanie zrealizowane przez INSE Research; Łódź, kwiecień 2014.
(3).Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących, Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, Bruksela, kwiecień 2014 r. Czyt.

/źródło - /