Sernik na zimno o smaku mango - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 19 listopada 2014 12:51

Sernik na zimno o smaku mango

Święta tuż, tuż. Podajemy zatem przepis na "szybki" sernik

Składniki:
Masa:
375g zmielonego twarogu sernikowego
200g mleka skondensowanego
50ml Sunquicka Mango
15g żelatyny
25ml gorącej wody
375g ubitej śmietany 30%

Spód:
100g zgniecionych herbatników
50g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
60g masła

Polewa:
25ml Sunquicka Mango
1 łyżka mąki kukurydzianej
100ml wody
2 mango

Sposób przygotowania:
Aby przygotować bazę, rozpuść masło i wymieszaj ostudzone z rozgniecionymi herbatnikami i orzechami. Rozprowadź bazę na dnie tortownicy i przygnieć łyżką, aby powstała zbita warstwa.
W dużej misce zmiksuj ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, przestudź i dodaj do masy. Delikatnie zmieszaj masę serową z ubita śmietaną i rozprowadź na warstwie herbatnikowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.
Obierz mango i pokrój je w cieniutkie plastry. Aby przygotować polewę wymieszaj wodę, mąkę kukurydziana i 25 ml Sunquicka Mango, zagotuj do momentu aż zgęstnieje i przestudź.
Następnie ostrożnie zdejmij boczny element tortownicy i ułóż plastry mango oraz polej przygotowana polewą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

 

/źródło - Fly PR/