Wpisany przez S.Z
|
środa, 19 listopada 2014 12:51 |
Sernik na zimno o smaku mango
Święta tuż, tuż. Podajemy zatem przepis na "szybki" sernik
Składniki: Masa: 375g zmielonego twarogu sernikowego 200g mleka skondensowanego 50ml Sunquicka Mango 15g żelatyny 25ml gorącej wody 375g ubitej śmietany 30%
Spód: 100g zgniecionych herbatników 50g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych) 60g masła
Polewa: 25ml Sunquicka Mango 1 łyżka mąki kukurydzianej 100ml wody 2 mango
Sposób przygotowania: Aby przygotować bazę, rozpuść masło i wymieszaj ostudzone z rozgniecionymi herbatnikami i orzechami. Rozprowadź bazę na dnie tortownicy i przygnieć łyżką, aby powstała zbita warstwa. W dużej misce zmiksuj ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, przestudź i dodaj do masy. Delikatnie zmieszaj masę serową z ubita śmietaną i rozprowadź na warstwie herbatnikowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Obierz mango i pokrój je w cieniutkie plastry. Aby przygotować polewę wymieszaj wodę, mąkę kukurydziana i 25 ml Sunquicka Mango, zagotuj do momentu aż zgęstnieje i przestudź. Następnie ostrożnie zdejmij boczny element tortownicy i ułóż plastry mango oraz polej przygotowana polewą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - Fly PR/
|