Hiszpańskie oliwki polecają się na zdrowe przekąśki |
Wpisany przez S.Z |
wtorek, 28 października 2014 10:40 |
Hiszpańskie oliwki polecają się na zdrowe przekąski Otyłość, to choroba XXI wieku. Dotyka coraz więcej osób na całym świecie, w tym także 20 % Polaków - mężczyzn i kobiet w średnim wieku. Winne są szybkie tempo życia, brak ruchu, a przede wszystkim – złe nawyki żywieniowe. 24 października w Światowym Dniu Walki z Otyłością, w ramach zmiany nawyków żywieniowych, polecamy hiszpańskie oliwki - idealne przekąski!
Na świecie lawinowo przybywa osób otyłych, także wśród dzieci i młodzieży. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization: WHO) bije na alarm. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się. Obecnie, w większości krajów, 30% - 80% dorosłych ma nadwagę. W Polsce, odsetek otyłych wśród osób pełnoletnich wynosi 20 procent. Nadwagę ma ponad połowa Polaków. Główną przyczyną narastania tego problemu jest brak aktywności fizycznej, chaotyczne, nieregularne spożywanie posiłków, nieświadome spożywanie kalorii, a przede wszystkim popularność fast-foodów i niezdrowa dieta. Światowy Dzień Walki z Otyłością to okazja do zastanowienia się nad zmianą trybu życia i impuls do wprowadzenia zdrowych nawyków na co dzień. Oliwki, czyli stawiaj na zdrowe przekąski! Jak jeść aby nie tyć? Elementem zdrowej diety mogą być z powodzeniem hiszpańskie oliwki, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale są fit! Oliwki mają o 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski. Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej. Lista argumentów przemawiających za hiszpańskimi oliwkowymi, zdrowymi przekąskami jest długa. Dlatego, nie tylko z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością warto po nie sięgać. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem. Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Jeżeli chcemy stosować zdrową i zrównoważoną dietę warto dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu. Poniżej polecamy przepisy z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej, dzięki którym w kilka minut wyczarujemy zdrowe i smaczne przekąski. Przepisy na hiszpańską oliwkę Zielone hiszpańskie oliwki z pesto z rukoli, anchois i suszonych pomidorów Składniki: zielone hiszpańskie oliwki, czosnek, rukola, bazylia, ser Manchego, orzeszki piniowe, oliwaz oliwek extra virgin, kilka kropel soku z cytryny, suszone pomidory w occie, anchois, sól. Sposób przygotowania: Włóż wszystko oprócz hiszpańskich oliwek Czarne hiszpańskie oliwki ze świeżym szpinakiem Składniki: czarne hiszpańskie oliwki, pokrojone anchois, oliwa z oliwek extra virgin, pieprz, ocet jabłkowy, podsmażony czosnek, szpinak, sól. Sposób przygotowania: wymieszaj ocet jabłkowy z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Dodaj pokrojone anchois i wymieszaj wszystko z liśćmi szpinaku. Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl
/źródło - Con Trust PR/
|
Poprawiony: wtorek, 28 października 2014 10:52 |