Mudżwar turecki od Polaka z NY Drukuj Email
Wpisany przez Andrzej Czerw   
czwartek, 26 listopada 2009 17:34

Przepis od naszego rodaka, na Tureckie placki z cukinii prosto z NY.

 

Droga Babciu Polko!

Przesyłam przepis na placki z cukinii rodem z Turcji, które przyrządza moja żona Ece - Turczynka.

Nazywają się one w fonetycznej wymowie - „mudźwar”. 

Ale do rzeczy. Przepis na 4 – 6 osób.

 

Składniki:

700g  startej cukini

1 pęczek szczypiorku bardzo drobno posiekanego włącznie z białą częścią

2 łyżki stołowe drobno posiekanego koperku

2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki (dobrze jakby była włoska)

3 jajka

1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

300g pokruszonego sera feta

300g mąki zwykłej

450g oleju jadalnego

2 szklanki jogurtowego sosu czosnkowego (przepis poniżej) lub po prostu  śmietana

 

altWykonanie:

Startą cuknię umieścić w durszlaku, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Odcisnąć nadmiar soku i przełożyć do większego naczynia.

Następnie dodać szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, jajka (oczywiście bez skorupki), paprykę.

Wszystko razem dokładnie wymieszać.Dodać szczyptę soli i pieprzu.Mieszając należy dodawać w małych ilościach ser feta na przemian z mąką .Po dodaniu sera i mąki mieszać około 2 – 3 minuty.Rozgrzać olej na patelni, smażyć placki na średnim ogniu.Smażyć placki z dwóch stron aż uzyskają kolor złoto-brązowy.Po usmażeniu placki należy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, a to po to aby usunąć nadmiar oleju. Serwować na gorąco. Alternatywnie serwować placki po ostygnięciu do temperatury pokojowej i podawać je z sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

Smacznego.

 

Sos jogurtowo-czosnkowy.

 

Składniki:

2 szklanki zwykłego jogurtu

4 ząbki czosnku, rozgniecione

Sól

 

Wykonanie:

W małej salaterce (miseczce) wymieszać wszystkie składniki i odstawić  do lodówki na przynajmniej 15 minut.

 

 

Mam nadzieję, że placki „mudżwar” z sosem będą smakowały.

 

Z poważaniem,

 

 

Andrzej Czerw z Nowego Jorku

 

 

 

 

 

 

 


 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:08