Mudżwar turecki od Polaka z NY |
Wpisany przez Andrzej Czerw |
czwartek, 26 listopada 2009 17:34 |
Przepis od naszego rodaka, na Tureckie placki z cukinii prosto z NY.
Droga Babciu Polko! Przesyłam przepis na placki z cukinii rodem z Turcji, które przyrządza moja żona Ece - Turczynka. Nazywają się one w fonetycznej wymowie - „mudźwar”. Ale do rzeczy. Przepis na 4 – 6 osób.
Składniki: 700g startej cukini 1 pęczek szczypiorku bardzo drobno posiekanego włącznie z białą częścią 2 łyżki stołowe drobno posiekanego koperku 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki (dobrze jakby była włoska) 3 jajka 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 300g pokruszonego sera feta 300g mąki zwykłej 450g oleju jadalnego 2 szklanki jogurtowego sosu czosnkowego (przepis poniżej) lub po prostu śmietana
Wykonanie: Startą cuknię umieścić w durszlaku, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Odcisnąć nadmiar soku i przełożyć do większego naczynia. Następnie dodać szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, jajka (oczywiście bez skorupki), paprykę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Dodać szczyptę soli i pieprzu.Mieszając należy dodawać w małych ilościach ser feta na przemian z mąką .Po dodaniu sera i mąki mieszać około 2 – 3 minuty.Rozgrzać olej na patelni, smażyć placki na średnim ogniu.Smażyć placki z dwóch stron aż uzyskają kolor złoto-brązowy.Po usmażeniu placki należy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, a to po to aby usunąć nadmiar oleju. Serwować na gorąco. Alternatywnie serwować placki po ostygnięciu do temperatury pokojowej i podawać je z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego.
Sos jogurtowo-czosnkowy.
Składniki: 2 szklanki zwykłego jogurtu 4 ząbki czosnku, rozgniecione Sól
Wykonanie: W małej salaterce (miseczce) wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Mam nadzieję, że placki „mudżwar” z sosem będą smakowały.
Z poważaniem,
Andrzej Czerw z Nowego Jorku
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:08 |