Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą - przepisy |
Wpisany przez S.Z |
piątek, 17 października 2014 11:53 |
Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą! Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i aromatów oraz starannie dobranych składników, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe walory. Tej jesieni wprowadź do swojej kuchni pełne słońca potrawy z ciepłych regionów Morza Śródziemnego! Z dodatkiem produktów z Piątnicy mogą smakować jeszcze lepiej.
Śródziemnomorska kuchnia to mieszanka smaków i zapachów wielu słonecznych regionów basenu Morza Śródziemnego. Można w niej dostrzec wpływy różnorodnych kuchni, m.in. greckiej, hiszpańskiej, francuskiej czy włoskiej a także z państw arabskich oraz Turcji. To przenikanie się kultur daje niezwykłe efekty w postaci lekkich, wyrazistych potraw oraz bogactwa składników. Charakterystyczny składnik kuchni śródziemnomorskiej, kremowy ser Mascarpone, wniesie do dań prawdziwie włoski akcent. Ten z Piątnicy przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną metodą ze śmietanki. Wyróżnia się gładką, aksamitną konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Z taką bazą dania po prostu nie mogą się nie udać!
Potrzebujesz:
Lasagne z Serkiem Wiejskim Potrzebujesz: Sposób przygotowania: Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy. Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt typu greckiego Naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej. Żółty ser ścieramy na tarce. Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim Jogurtem typu greckiego i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut. Mascarpone oraz Jogurt typu greckiego Naturalny z Piątnicy dostępne są w sklepach w cenach odpowiednio: 5,50 zł / 250 g oraz 1,30 zł / 150 g. /źródło - JBcomm PR/
|
Poprawiony: piątek, 17 października 2014 12:09 |