Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
wtorek, 14 października 2014 23:20

Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Grzyby leśne ożywiają kuchnię i odmieniają ją nie do poznania. Z jednej strony dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane, niecodzienne, niemalże królewskie danie, z drugiej natomiast w grzybach leśnych jest coś familiarnego, coś polskiego i swojskiego, co definiuje je jako jeden z nieodzownych składników naszej kuchni narodowej.

Niezależnie w jaki sposób użyte – jako główny składnik zupy, dodatek do sosu czy nadzienia, podgrzybki, maślaki czy kurki królowały i będą królować na polskich stołach. Zbierane podczas rodzinnych spacerów po lesie, a następnie dodawane do wspólnie gotowanych dań smakują jeszcze lepiej. Ci, którzy nie mają możliwości osobiście wybrać się na grzybobranie, mogą na szczęście skorzystać z dostępnych w sklepach suszonych, mrożonych grzybów, które, jeśli są naprawdę dobrej jakości, w niczym nie ustępują tym, zbieranym własnoręcznie.
Oto sprawdzony przepis na Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami - widowiskowe i powalająco smaczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu, a także jako popisowa potrawa dla najbardziej wymagających gości. Kolejność składników podanych w nazwie potrawy nie jest przypadkowa – tak tak, to grzyby, a dokładniej sos z nich przyrządzony, gra tu główną rolę.

 

Sos Myśliwski z Pieczonymi Ziemniakami
Składniki dla 6 osób:
• 250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych lub 250 g mrożonej mieszanki Grzybów leśnych Devaldano
• 150 g boczku
• 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 ogórki kiszone
• 3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Jeśli przygotowujemy potrawę na łonie natury, ziemniaki można wrzucić do ogniska. W obu przypadkach powinny się piec około 20 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby leśne lub mrożoną mieszankę grzybów leśnych Devaldano, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Następnie (po ok. 10 minutach) dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki.
Takie danie będzie idealnym rozgrzewającym posiłkiem w domu, na przyjęciu, rodzinnym pikniku lub wieczorze przy ognisku. Aromatyczny sos myśliwski świetnie komponuje się także z ryżem, makaronem, no i oczywiście ze wszelkimi rodzajami mięs, szczególnie z dziczyzną. Relatywnie krótki czas przygotowania potrawy (ok. 30 minut), łatwość przyrządzania oraz niepowtarzalny smak sprawiają, że danie to ma dużą szansę stać się specjalnością niejednej pani (i pana) domu.
Devaldano życzy smacznego!
W serwisie Youtube dostępny jest film instruktarzowy pokazujący krok po kroku jak przygotować powyższe danie. Serdecznie zapraszamy do skorzystania zarówno z przepisu, jak i z video instrukcji https://www.youtube.com/watch?v=2jKdM3UBx8Y


www.devaldano.pl

 

/źródło - /

 

Poprawiony: wtorek, 14 października 2014 23:28