Jesienne mufinki z suszoną żurawiną Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
wtorek, 09 września 2014 18:57

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną


Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.

Czego potrzebujemy
- ok. 300 g mąki pszennej
- ok. 160 g cukru
- 2 łyżek kakao
- ok. 75 g mlecznej czekolady
- ok 75 g gorzkiej czekolady
- szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- ok. 80 g roztopionego masła
- dużego jajka
- 3/4 szklanki mleka
- papieru do pieczenia

Jak przygotować ciasto?
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.

Jak upiec idealne muffinki?
Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.

Smacznego życzy Jan Niezbędny

 

/źródło - /

 

Poprawiony: wtorek, 09 września 2014 19:08