Wpisany przez S.Z
|
wtorek, 09 września 2014 18:57 |
Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.
Czego potrzebujemy - ok. 300 g mąki pszennej - ok. 160 g cukru - 2 łyżek kakao - ok. 75 g mlecznej czekolady - ok 75 g gorzkiej czekolady - szklanki suszonej żurawiny - 2 łyżeczek proszku do pieczenia - ok. 80 g roztopionego masła - dużego jajka - 3/4 szklanki mleka - papieru do pieczenia
Jak przygotować ciasto? 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę. 2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy. 3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
Jak upiec idealne muffinki? Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny). Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.
Smacznego życzy Jan Niezbędny
/źródło - /
|
Poprawiony: wtorek, 09 września 2014 19:08 |