Jak wybrać formy do pieczenia? Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
środa, 03 września 2014 22:51

Jak wybrać formy do pieczenia?

W sklepach można obecnie znaleźć szeroki wybór form i foremek przeznaczonych do pieczenia ciast oraz lazanii. Czasy, kiedy w naszych domowych kuchniach królowały uniwersalne formy metalowe powoli odchodzą już w zapomnienie. Które formy do pieczenia są jednak najlepszym rozwiązaniem? I na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Formy dopasowane do potrzeb

Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na to, że w innej temperaturze pieczemy słodkie ciasta, ciasteczka czy babeczki, a w innej zapiekanki. Poszczególne wypieki mają także zupełnie inną konsystencję. Naczynia służące do przygotowywania różnych przepisów powinny więc charakteryzować się odpowiednimi parametrami. Dzięki temu wypiek będzie udany, nie przywrze do brzegów formy i łatwo będziemy mogli go wyjąć.

W sklepach znajdziemy formy sylikonowe i ceramiczne, blaszki metalowe, naczynia żaroodporne (szklane), czy jednorazowe foremki papierowe. Poszczególne formy do pieczenia różnią się nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale także związanymi z tym parametrami.

Nowoczesne formy sylikonowe

Obecnie prawdziwą furorę w polskich kuchniach zaczynają robić formy sylikonowe. Kiedy jednak je stosować? Otóż podstawową zaletą nowoczesnych form silikonowych jest przede wszystkim ich duża uniwersalność. Tego typu form do pieczenia możemy więc używać do pieczenia w piekarniku, podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej czy przygotowywania deserów na zimno w zamrażarce. Sylikon odporny jest bowiem zarówno na niskie, jak i na wysokie temperatury (od -40 stopni C do 230 stopni C). Warto również zwrócić uwagę na to, że już po kilku minutach foremkę będziemy bez obaw mogli wziąć do ręki, ponieważ sylikon stygnie błyskawicznie (w około 2 minuty).

Większość docenia także to, że foremek z sylikonu nie trzeba niczym smarować czy wykładać papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ponieważ potrawy nie przywierają do ich dna. Ciasto, upieczone w tego rodzaju formie, bez problemu możemy więc wyjąć – obawy, że połamiemy nasz popisowy wypiek odchodzą więc w zapomnienie.

Kolejną zaletą form sylikonowych jest wyjątkowa elastyczność materiału. W praktyce oznacza to, że nie zajmują one miejsca w kuchennych szafkach. Bez problemu będziemy je mogli także umyć w zmywarce.

Wszystkie właścicielki nowoczesnych kuchni docenią również duże zróżnicowanie kolorystycznie takich foremek – bez problemu dobierzemy więc efektowne naczynia pod kolor naszych płytek czy mozaiki ułożonej nad kuchennym blatem. Drobnym mankamentem foremek z silikonu są jednak ich dość wysokie ceny.

Foremki metalowe

Tradycyjnym rozwiązaniem są metalowe formy do pieczenia. Tego rodzaju blaszki kojarzymy przede wszystkim z kuchni naszych mam i babć. Ich mocną stroną jest uniwersalność – nadają się do pieczenia biszkoptów, ciast kruchych czy drożdżowych oraz wszelkich innych potraw. Wiele gospodyń docenia także ich duże rozmiary.

Formy metalowe jednocześnie mają także szereg wad. Przede wszystkim przygotowywane w nich potrawy przywierają, dlatego koniecznością jest wykładanie blaszki papierem do pieczenia. Metal szybko także się rysuje i niszczy. Niektórzy twierdzą również, że ciasto może przejść zapachem metalu (zwłaszcza, gdy stosujemy stare, nieco zardzewiałe foremki).

Nowoczesną wersją tradycyjnych blach do wypieków są formy pokryte warstwą teflonu – tutaj potrawy nie przywierają do dna naczynia.

Formy ceramiczne

Warto rozważyć także zakup naczyń ceramicznych. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że przygotowywane w nich potrawy zachowują swój naturalny aromat – tego typu naczynia idealnie nadają się więc do przygotowywania pieczeni, zapiekanek czy rozmaitych innych dań. Z powodzeniem możemy je także wykorzystać do przygotowania ciast. Forma długo zachowa ciepło, a lekko porowata powierzchnia naczynia sprawi, że danie nie wyschnie. Tego typy formy są także efektowne – z powodzeniem mogą więc trafić na stół. Naczynia ceramiczne niestety nie są odporne i dość często się kruszą.

Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne idealnie nadają się przede wszystkim do pieczenia lazanii. Ten rodzaj form do pieczenia możemy również wykorzystać do podgrzewania dań w mikrofalówce. Żaroodporne szkło nie wpływa na aromat potraw. Atutem tego typu naczyń jest także to, że równomiernie się nagrzewają – dzięki temu ciasto czy mięso upiecze się równomiernie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że potrawa może tutaj jednak przywrzeć do dna.

Materiał opracowany dla proponującego świetne formy do pieczenia sklepu Bake Shop, idealnego miejsca dla piekących z pasją.