Gotowanie z dziećmi to frajda - przepisy IKEA |
Wpisany przez S.Z |
poniedziałek, 28 lipca 2014 10:00 |
Gotowanie z dziećmi to frajda Jak przekonać najmłodszych, że domowe potrawy są zdrowsze
• Przepis: Pieczywo z ziarnami zamiast chipsów Jak przekonać dzieci, że samodzielnie przygotowane potrawy smakują lepiej od gotowych i często niezdrowych produktów? Wystarczy odrobina wolnego czasu i stół otwarty na kulinarne eksperymenty. Dzieci swoje przyszłe nawyki żywieniowe wynoszą z domu, warto więc już od najmłodszych lat dawać im dobry przykład oraz możliwość poznania różnorodnego pożywienia. Jeśli maluchy widzą, że samodzielnie przygotowujemy jedzenie w kuchni, czynność ta stanie się dla nich czymś naturalnym i zaczną się tego od nas automatycznie uczyć. - Maluchy, angażując się w prace kuchenne, szybko przekonają się, że samodzielnie przygotowane potrawy smakują lepiej oraz że samemu można decydować o ich smaku – mówi Mateusz Frycze, Kierownik Bistro i Sklepiku Szwedzkiego w IKEA Kraków. - Co więcej, dzieciom przyzwyczajonym do domowych posiłków łatwiej będzie odróżniać zdrowe, domowe potrawy od gotowych produktów z pustymi kaloriami – dodaje. - By prace kuchenne wydały się dzieciom jeszcze ciekawsze, warto przygotować dla nich „misję specjalną". Mieszanie, ważenie, dosypywanie składników czy dekorowanie, to doskonałe zadania na etapie pierwszych praktyk kulinarnych – mówi Mateusz Frycze, Kierownik Bistro i Sklepiku Szwedzkiego w IKEA Kraków. Chrupkie pieczywo z ziarnami - zamiast chipsów Kształt pieczywa nie jest szczególnie istotny. Najważniejsze jest, aby ciasto było bardzo cienkie i równe, dzięki czemu upiecze się równomiernie. Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną. Składniki: Sposób przygotowania: Dzień I Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre). Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki. Dzień II Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki. Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć. Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku. Więcej informacji na temat gotowania z dziećmi, a także mnóstwo praktycznych porad m.in. na wykorzystanie resztek z potraw i około 100 przepisów na zdrowe i ekologiczne dania, znajdziecie w książce „Nasze jedzenie, naturalnie" szwedzkiej autorki Kille Enna. Książka dostępna jest w sklepach IKEA, w tym w IKEA Kraków.
/źródło - Openmedia PR/
|
Poprawiony: poniedziałek, 28 lipca 2014 10:09 |