Pomysłowe grillowanie - kotleciki z kurczaka Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 22 czerwca 2014 09:15

Pomysłowe grillowanie: aksamitne kotleciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

Grillowanie należy do najprzyjemniejszych sposobów spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nic dziwnego, skoro łączy w sobie to wszystko, co w kuchni najlepsze – dobrą zabawę, wypoczynek w gronie najbliższych i powolne gotowanie.

Na większe i mniejsze imprezy pod chmurką Grupa Drosed – Specjalista od drobiu – poleca grillowane kotleciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z sałatką z owoców południowych.

Aksamitne kotleciki drobiowe z grilla nie tylko cieszą zmysły smakiem, ale także są zdrowe i dietetyczne. Mogą przybierać przeróżne postacie, a ich smak różni się w zależności od dodatków. Słodkie towarzystwo truskawek, melona i arbuza podkreśla delikatność drobiowego mięsa, dając wrażenie rozpływającej się w ustach całości.

W kotlecikach z grilla dobrze sprawdza się zwłaszcza mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia – dzięki temu, że jest regularnie umięśnione i mniej otłuszczone niż mięso zwykłego kurczaka, po upieczeniu jest bardziej kruche i wyjątkowo smaczne. Kotleciki na jego bazie są delikatne i zawsze się udają, a ich przyrządzenie jest wyjątkowo proste.

Potrzebne będą:
600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
1 cebula pokrojona w kostkę
1 mango
1 łyżka prażonych pestek dyni
10 świeżych truskawek
1 mały pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju rzepakowego
garść kiełków rzodkiewki
kmin rzymski
papryka ostra
sok z ½ cytryny
sól
½ małego arbuza
½ melona kantalupa

Sposób przygotowania:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sałatkę. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przygotowane kotleciki piec na grillu bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu z przygotowaną sałatką z owoców oraz kwaśną śmietaną bądź sosem jogurtowo – czosnkowym. Smacznego!


Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

 

więcej:

www.drosed.pl ,
www.drobioteka.com.pl  
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy

 

/źródło - JBcomm PR/

 

Poprawiony: niedziela, 22 czerwca 2014 09:26