Kuchnia Włoska - Bruschetta - jak to ugryźć? Jak przyżądzić? |
Wpisany przez S.Z |
sobota, 21 czerwca 2014 12:22 |
Włoska kuchnia - Bruschetta - jak to ugryźć? Jak przyrządzić? Nazywana jest mniejszą siostrą pizzy i jak wiele z dzisiejszych klasycznych przysmaków, swoją karierę rozpoczynała jako danie ubogich chłopów. Bruschetta, bo o niej mowa, na szczęście ujrzała światło dzienne, a o jej niezwykłej popularności świadczy choćby ilość odmian i wariantów, w których występuje na całym świecie.
Historia bruschetty sięga prawdopodobnie XV w., a za jej twórców mogą być uznani włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. Podczas ciężkiej i monotonnej pracy posilali się oni opiekanymi na ogniu kawałkami chleba, który następnie skrapiali oliwą i posypywali solą. Stąd też jej nazwa – słowo bruscare w dialekcie rzymskim oznacza właśnie pieczony nad ogniem. W miarę możliwości do tak przygotowanych prostych przekąsek rolnicy dodawali świeżo zebrane pomidory, bazylię lub czosnek. Szybkość przygotowania tej potrawy, niezwykła prostota przyrządzania, jej klasyczny, zrównoważony smak oraz odżywczość sprawiły, że stała się bardzo popularna nie tylko we Włoszech, ale w całej Europie, a z czasem także na świecie. Warto zaznaczyć, że 2 lutego w regionie Ubrii na cześć bruschetty obchodzone jest huczne święto, połączone z degustacjami, konkursami kulinarnymi oraz występami artystycznymi. Podobnie jak wiele jest odmian tej pysznej przekąski, jest także wiele jej nazw. W Toskanii grzanki te nazywane są fettunta, co znaczy mniej więcej tłuste kromki, ze względu na dużą zawartość w nich oliwy, w dialekcie piemonckim natomiast funkcjonuje nazwa soma d'aj, w innych zaś miejscach spotkać można określenie panunto.
/źódło - /
|
Poprawiony: sobota, 21 czerwca 2014 12:37 |