Prosecco idealne |
Wpisany przez S.Z |
sobota, 17 maja 2014 17:16 |
Prosecco idealne Wina Prosecco od setek lat doceniane są ze względu na ich złożoność smaku, która w połączeniu z orzeźwiającą lekkością, decyduje o ich wyjątkowości. Nic dziwnego, Prosecco jest białym, musującym winem wytrawnym, z wyczuwalną nutą jabłka i aromatycznych owoców cytrusowych. Jego ojczyzną są północne Włochy – zielona i żyzna kraina leżąca pomiędzy wybrzeżem Adriatyku, romantyczną Wenecją oraz zapierającymi dech w piersi Dolomitami. Wszystkie rodzaje Prosecco idealnie komponują się z wszelkimi daniami z uwagi na ich niską zawartość alkoholu (około 11%) oraz orzeźwiający smak. Mocno musujące bąbelki, typowe dla Prosecco pochodzą z procesu fermentacji, która ma miejsce w dużych hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Następnie jest przelewane pod ciśnieniem do butelek. Stosowane do wytwarzania win Prosecco winogrona odmiany glera (wcześniej znane jako prosecco) znane są od czasów rzymskich i są jedną z najstarszych odmian winorośli we Włoszech. Ich pochodzenie oraz nazwa wywodzi się od miasteczka Prosecco w prowincji Triest. Piwnice Mionetto założone w 1887 przez Francesco Mionetto w małej wiosce Valdobbiadene są symbolem jakości niezmiennie od ponad 125 lat. W samym sercu regionu Prosecco, Mionetto produkuje wyjątkowe wina, które cieszą podniebienia konsumentów na całym świecie ulubioną marką Mionetto Prosecco. MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO BRUT Aby w pełni docenić jego smak pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze! Mionetto Prosecco najlepiej smakuje, gdy ma ok. 6-8 stopni C. Rekomendowana cena na półce to 28 zł.
/źródło - /
|
Poprawiony: wtorek, 27 maja 2014 15:08 |