Perliczka z pomarańczami - szlachetne mięso od Drosed na Święta Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 16 kwietnia 2014 13:51

Perliczka z pomarańczami – szlachetne mięso od Drosed na Święta

Perliczka jest jednym z najwykwintniejszych mięs drobiowych cenionym za niezwykły smak z lekką nutką dziczyzny. Jak ją przyrządzić, aby była gwiazdą wielkanocnego stołu, radzi Grupa Drosed – Specjalista od drobiu.

 

Jasne, delikatne mięso perliczki już przed wiekami wzbudzało zachwyt. Było zarezerwowane tylko na wyjątkowe okazje, stąd podawano je wyłącznie na wytwornych przyjęciach. Dziś wiemy, że to jedno z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych mięs drobiowych ma także niezwykłe walory zdrowotne. Zawiera dużo składników mineralnych, m.in. magnez, potas czy żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. A przy tym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu jest polecane osobom odchudzającym się oraz chorym na cukrzycę. Na Święta perliczka najlepiej sprawdzi się w towarzystwie pomarańczy i miodu, które podkreślą delikatny, wyrafinowany posmak dziczyzny.

Perliczka pieczona z pomarańczami

Składniki:
1 perliczka z oferty Drosed
2 szalotki
kilka łyżek twarożku homogenizowanego
gałka muszkatołowa
2 pomarańcze
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 210°C. Perliczkę umyć i osuszyć, osolić i posypać pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obrać i drobno posiekać, zmieszać z twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziać tą mieszanką perliczkę. Ułożyć perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolać ½ szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W tym czasie obrać pomarańcze, rozdzielić je na części. Posmarować perliczkę miodem i obłożyć ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolać jeszcze ½ szklanki wody. Piec perliczkę dalsze 20 min. do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuć mięso w udku i obserwować wypływający sos – jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa). Wyjąć brytfannę, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pokroić perliczkę na osiem kawałków i ułożyć na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawać w sosjerce. Serwować z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Smacznego życzy

www.drosed.pl  www.drobioteka.com.pl  www.zagrodowy.pl  www.facebook.com/Zagrodowy

 

/źródło JBcomm PR/


 

Poprawiony: środa, 16 kwietnia 2014 14:00