Jabłka - dar jesieni Drukuj Email
Wpisany przez z.z.   
czwartek, 08 października 2009 13:31

Jabłka – dar jesieni

O tej porze roku nie trzeba właściwie kupować jabłek, aby ich mieć pod dostatkiem. Wystarczy pójść na spacer na działki, przejść się po wsi, pojechać za miasto - jabłka są wszędzie.

altLeżą po rowach, uśmiechają się do nas z trawników, a te zimowe zdobią jeszcze drzewa. Jedzmy więc jabłka, najlepiej te które wyrosły u nas, w Polsce i przyzwyczajajmy się do tego, aby zjadać przynajmniej jedno jabłko dziennie przez cały rok. W ten prosty i smaczny sposób zadbamy o nasze zdrowie ponieważ jabłko chroni przed:

miażdżycą, chorobami serca, nowotworami gdyż zawarte w jabłkach przeciwutleniacze uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają osadzaniu się w nich cholesterolu,

◊ anemią i przeziębieniami ponieważ jabłka dostarczają naszemu organizmowi witaminy C i A oraz cennych związków mineralnych (m.in. żelaza, magnezu i potasu),

◊ otyłością, próchnicą dzięki zawartości błonnika w postaci pektyn. Błonnik ten ułatwia trawienie, poprawia pracę jelit (co zwiększa odporność organizmu i chroni wątrobę oraz jelito grube przed schorzeniami) a ponadto pęczniejąc daje poczucie sytości, dlatego też jabłka sa składnikiem diet odchudzających.

 

Śniadanie odchudzające i łagodzące zaparcia

Wieczorem nasyp do miseczki dwie czubate łyżki otrąb pszennych lub błyskawicznych płatków owsianych, zalej je wrzątkiem, przykryj i zostaw do rana. Rano zetrzyj na tarce średniej wielkości jabłko wraz ze skórką, wymieszaj z płatkami i zjedz. Popić możesz kawą, herbatą a najlepiej ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny i miodu.

Do otrąb (lub płatków) można dodawać płatki z migdałów (zawierają wapń ważny w profilaktyce osteoporozy) i zmielone siemie lniane (dostarcza dużo błonnika, osłania wątrobę).

Jeśli dla kogoś takie śniadanie jest bardzo niesmaczne, niech spróbuje do otrąb z jabłkami dodać jogurtu lub zjeść jogurt tylko z otrębami, a jabłka, już nie starte,  schrupać osobno.

z.z.

Poprawiony: środa, 08 stycznia 2014 15:16