Neapolitańskie przysmaki - bucatini z warzywami
Neapol to kwintesencja włoskiej kuchni – to właśnie w tym regionie Italii wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę. Z Neapolu pochodzi także makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt - z otworem w środku.
Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.
Składniki dla 4 osób:
*400g makaronu bucatini De Cecco,
*3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki,
*zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki,
*bakłażan - pokrojony w kostkę,
*1 cebula - drobno pokrojona,
*pół ząbku czosnku,
*4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
*30 g masła,
*garść listków bazylii,
*sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania: Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek. Smacznego! Więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - /
|