Rurki skręcane z orzechami i gorgonzolą Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 20 lutego 2014 20:58

Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą


Czas na poznanie włoskich tortiglioni – skręcanych rurek, które doskonale komponują się z wszelkimi mięsnymi sosami! Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega.

We Włoszech możemy znaleźć tyle różnych rodzajów i kształtów makaronu, że przeciętny Kowalski z dostępem do sieciowych supermarketów czy dyskontów może zwątpić w swoją wiedzę o kulinarnym świecie. Rurki, muszelki, gwiazdeczki, kokardki, kółka, tasiemki, spaghetti, małe, duże, skręcane, skośne, proste, ze szpinakiem.... Jest w czym wybierać. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów. Używany jest przede wszystkim jako składnik wszelkiej maści past – od jarzynowych, pomidorowych czy śmietanowych zaczynając, a na mięsnych kończąc. Dziś proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę – jak zwykle pyszną w smaku i banalną w przygotowaniu. Smacznego!

*2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta,

*400 g rurek skręconych Arrighi,

*150 g gorgonzoli,

*40 g orzechów włoskich,

*100 g parmezanu,

*oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia,

*3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,

*sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!
Więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl  oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska 

/źródło - /