Rurki skręcane z orzechami i gorgonzolą |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 20 lutego 2014 20:58 |
Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą
We Włoszech możemy znaleźć tyle różnych rodzajów i kształtów makaronu, że przeciętny Kowalski z dostępem do sieciowych supermarketów czy dyskontów może zwątpić w swoją wiedzę o kulinarnym świecie. Rurki, muszelki, gwiazdeczki, kokardki, kółka, tasiemki, spaghetti, małe, duże, skręcane, skośne, proste, ze szpinakiem.... Jest w czym wybierać. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów. Używany jest przede wszystkim jako składnik wszelkiej maści past – od jarzynowych, pomidorowych czy śmietanowych zaczynając, a na mięsnych kończąc. Dziś proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę – jak zwykle pyszną w smaku i banalną w przygotowaniu. Smacznego!
*2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta, *400 g rurek skręconych Arrighi, *150 g gorgonzoli, *40 g orzechów włoskich, *100 g parmezanu, *oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia, *3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti, *sól i pieprz do smaku
Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!
/źródło - / |