Ratatuille po polsku - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 19 lutego 2014 17:37

Ratatuille po polsku

Ratatuille, w Polsce występujące częściej pod nazwą Ratatuj lub Ratatuja to danie warzywne, pochodzące z regionu Francji zwanego Prowansją.

Przygotowuje się je z sezonowych warzyw, najczęściej bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów, które dusi się we własnym sosie i doprawia świeżymi ziołami. Ratatuję podawać można jako warzywny dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdza się również jako przystawka lub samodzielna, wegetariańska potrawa. Ratatuję można także łączyć z różnymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest podanie jej z tradycyjnymi, polskimi kluskami śląskimi. Francuski charakter warzywnego dania połączony z klasycznym, polskim dodatkiem stworzy oryginalne, ale też bardzo smaczne danie, które na długo zostanie w pamięci smakoszy.
A oto i przepis:

Ratatuille z kluskami śląskimi z dziurką

Składniki:

*70g bakłażana,

*80 g cukinii,

*80 g cebuli,

*3 ząbki czosnku,

*1 czerwona papryka,

*¼ doniczki świeżego tymianku,

*100 g włoszczyzny,

*100ml oleju, 

*Kluski śląskie z dziurką JAWO 1 op. ,

*sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie ratatouille: Z rozdrobnionej włoszczyzny, wody i soli ugotować około 100-150 ml wywaru jarzynowego. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, a czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie podlać wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Podawać z ugotowanymi kluskami. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i praktycznie nie może się nie udać. Polecane jest więc jako szybki pomysł na zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, który może stworzyć nawet nowicjusz w kulinarnym świecie. Smacznego! www.jawo.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: środa, 19 lutego 2014 17:44