Wpisany przez Stefan Zubczewski
|
wtorek, 11 lutego 2014 09:42 |
Placek drożdżowy z kruszonką
Poniosłam totalną porażkę – zupełnie nie wyszedł mi placek drożdżowy z kruszonką, który upiekłam na minione święta. Musiałam go wyrzucić. Już jednak idą następne święta – Wielkanocne. Proszę więc o radę – co zrobić, aby tym razem ciasto drożdżowe udało się.
Babcia Ala
Droga Alu
Nigdy czegoś takiego nie piekłem, ale co tam czego się nie robi dla Czytelniczki. Zajrzałem do zeszyciku z przepisami, który pozostał po mojej Mamie i oto co znalazłem.
Placek z kruszonką
Składniki do ciasta: * Drożdże 40 gram * Mleko - 200 ml (niepełna szklanka) * Cukier - 100 gram * Mąka 1/2 kg * 150 gram masła * 7 jajek (pięć żółtek i dwa całe) * Duża szczypta soli - powiedzmy 1/3 łyżeczki od herbaty * 50 gram śmietanki słodkiej najlepiej tej z dużą zawartością tłuszczu * Kandyzowana skórka od pomarańczy albo starta ze świeżej cytryny ok. 50 gram (może być to i to) * Rum lub Whisky albo Brandy (co mamy w domu ale najlepszy jest Rum) - dwie do 3 łyżek stołowych * Rodzynki 50 -70 gram Składniki do kruszonki: * Mąka ok.150 gram * Cukier 100 gram (najlepiej cukier puder bo łatwiej utrzeć) * Masło ok.100 gram * trochę cukru waniliowego dla zapachu Sposób przygotowania Rozpuszczamy drożdże w mleku o temp pokojowej dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mniej więcej po 1/2 godziny "zaczyn" powinien być OK. W tzw, międzyczasie rodzynki zalewamy w/wym alkoholem pozostawiając na kilka godzin pod przykryciem. Cukier ucieramy z masłem tak aby powstała biała masa do której dodajemy żółtka i 1 całe jajko ciągle mieszając (ucierając). Do mąki (najlepiej przesianej, ale kto ma dzisiaj sito do mąki) dodajemy wyrośnięty "zaczyn" wyrabiając ciasto mikserem, a najlepiej ręką. Do tak powstałego gęstego ciasta dodajemy utartą masę cukrowo - maślano - jajeczną. Wyrabiamy ciasto długo, jak najdłużej. Pod koniec dodajemy sól (najlepiej rozpuszczoną w odrobinie mleka), rodzynki nasączone alkoholem oraz skórkę pomarańczową drobno pokrojoną lub startą skórkę z cytryny. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno urosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na blasze posmarowanej wcześniej masłem. Pozostawiamy na pewien czas w ciepłym miejscu (10 - 20 minut). Dobrze jest po nałożeniu na blachę ciasto ponakłuwać widelcem czy wykałaczką. Kruszonka Mieszamy cukier, cukier waniliowy, chłodne (twarde) masło i mąkę. Mieszamy widelcem lub nożem, nie wyrabiamy tak jak ciasta - ręką. Powstają nam grudki którymi posypiemy ciasto które w międzyczasie jeszcze trochę urosło na blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok.180 stopni C i pieczemy ok 30 minut. Jeśli ktoś lubi aby ciasto błyszczało to można je, zanim posypiemy kruszonką, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka używając pędzelka. Powinno sie udać :) Smacznego ! Stefan Zubczewski |
Poprawiony: sobota, 15 lutego 2014 14:27 |