Placek drożdżowy z kruszonką - odpowiedź na pytanie z 1 strony Drukuj Email
Wpisany przez Stefan Zubczewski   
wtorek, 11 lutego 2014 09:42

Placek drożdżowy z kruszonką


Poniosłam totalną porażkę – zupełnie nie wyszedł mi placek drożdżowy z kruszonką, który upiekłam na minione święta. Musiałam go wyrzucić. Już jednak idą następne święta – Wielkanocne. Proszę więc o radę – co zrobić, aby tym razem ciasto drożdżowe udało się.


Babcia Ala

Droga Alu

Nigdy czegoś takiego nie piekłem, ale co tam czego się nie robi dla Czytelniczki. Zajrzałem do zeszyciku z przepisami, który pozostał po mojej Mamie i oto co znalazłem.

Placek z kruszonką

Składniki do ciasta:
* Drożdże 40 gram
* Mleko - 200 ml (niepełna szklanka)
* Cukier - 100 gram
* Mąka 1/2 kg
* 150 gram masła
* 7 jajek (pięć żółtek i dwa całe)
* Duża szczypta soli - powiedzmy 1/3 łyżeczki od herbaty
* 50 gram śmietanki słodkiej najlepiej tej z dużą zawartością tłuszczu
* Kandyzowana skórka od pomarańczy albo starta ze świeżej cytryny ok. 50 gram (może być to i to)
* Rum lub Whisky albo Brandy (co mamy w domu ale najlepszy jest Rum) - dwie do 3 łyżek stołowych
* Rodzynki 50 -70 gram
Składniki do kruszonki:
* Mąka ok.150 gram
* Cukier 100 gram (najlepiej cukier puder bo łatwiej utrzeć)
* Masło ok.100 gram
* trochę cukru waniliowego dla zapachu
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy drożdże w mleku o temp pokojowej dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mniej więcej po 1/2 godziny "zaczyn" powinien być OK. W tzw, międzyczasie rodzynki zalewamy w/wym alkoholem pozostawiając na kilka godzin pod przykryciem. Cukier ucieramy z masłem tak aby powstała biała masa do której dodajemy żółtka i 1 całe jajko ciągle mieszając (ucierając). Do mąki (najlepiej przesianej, ale kto ma dzisiaj sito do mąki) dodajemy wyrośnięty "zaczyn" wyrabiając ciasto mikserem, a najlepiej ręką. Do tak powstałego gęstego ciasta dodajemy utartą masę cukrowo - maślano - jajeczną. Wyrabiamy ciasto długo, jak najdłużej. Pod koniec dodajemy sól (najlepiej rozpuszczoną w odrobinie mleka), rodzynki nasączone alkoholem oraz skórkę pomarańczową drobno pokrojoną lub startą skórkę z cytryny. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno urosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na blasze posmarowanej wcześniej masłem. Pozostawiamy na pewien czas w ciepłym miejscu (10 - 20 minut). Dobrze jest po nałożeniu na blachę ciasto ponakłuwać widelcem czy wykałaczką.
Kruszonka
Mieszamy cukier, cukier waniliowy, chłodne (twarde) masło i mąkę. Mieszamy widelcem lub nożem, nie wyrabiamy tak jak ciasta - ręką. Powstają nam grudki którymi posypiemy ciasto które w międzyczasie jeszcze trochę urosło na blasze.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok.180 stopni C i pieczemy ok 30 minut.
Jeśli ktoś lubi aby ciasto błyszczało to można je, zanim posypiemy kruszonką, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka używając pędzelka.
Powinno sie udać :) Smacznego !
Stefan Zubczewski

Poprawiony: sobota, 15 lutego 2014 14:27