Co Polacy wiedzą o kwasach omega - 3? |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 05 lutego 2014 22:23 |
Co Polacy wiedzą o kwasach omega-3? Jak wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku jedynie 12 proc. Polaków, komponując posiłek, zwraca uwagę na kwasy omega-3, choć ponad 80 proc. ankietowych ma świadomość ich zalet. W dodatku Polacy nie do końca wiedzą, jakie oleje zawierają najwięcej cennych omega-3. Badanie pokazuje bowiem, że co czwarty z nas uważa oliwę z oliwek za cenne źródło omega-3. Tendencje, jakie pokazuje badanie, znajdują odzwierciedlenie w kondycji serca Polaków. Około 1 mln osób zmaga się z jego niewydolnością i aż połowa z nich umiera w ciągu 5 lat od rozpoznania choroby! Tymczasem kwasy omega-3 to nasz sprzymierzeniec w trosce o serce. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także korzystnie oddziaływają na serce i układ krążenia. Polacy zapominają o kwasach omega-3 Olej rzepakowy czy oliwa? Niedoceniany olej rzepakowy W odpowiedniej profilaktyce chorób serca należy wybierać te tłuszcze, które są dla nas korzystne z punktu widzenia profilaktyki cholesterolowej. Takim tłuszczem jest olej rzepakowy, który zawiera właściwe proporcje kwasów omega–6/omega–3. To właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega–3 odgrywają w kardiologii szczególnie ważną rolę prewencyjną i leczniczą. Występujące w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe i pełnią istotną funkcję w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka powstawania miażdżycy – uważa prof. nadzw. dr hab. n. med. Artur Mamcarz – kardiolog.
„Pokochaj olej rzepakowy" to kampania edukacyjna, której celem jest promowanie wartości zdrowotnych i odżywczych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Organizatorem programu jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, przy wsparciu Komisji Europejskiej oraz Agencji Rynku Rolnego. Kampania rozpoczęła się w 2011 r. i potrwa do 2014 r. Badanie zostało przeprowadzone przez Instytut Badań GFK Polonia w 2013 roku dla programu „Pokochaj olej rzepakowy". Celem badania było poznanie opinii Polaków na temat spożywanych tłuszczów, w szczególności oleju rzepakowego oraz sprawdzenie wiedzy na temat kwasów omega-3. Badanie zostało zrealizowane na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie populacji liczącej 1000 osób metodą CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing). /źródło - M&CConsultants/ |