Koperek w kuchni polskiej Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 31 stycznia 2014 12:18

Koperek w kuchni polskiej

Kojarzony zazwyczaj z młodymi ziemniakami, które nim posypujemy, koperek ma dużo więcej zastosowań w kuchni niż może nam się wydawać. Co jednak zrobić, kiedy w zimie nie mamy dostępu do świeżej rośliny? Rozwiązanie jest proste i na wyciągnięcie ręki. To najnowsza przyprawa Vegeta dla miłośników koperku!

Cenne właściwości koperku znane były już w starożytności. W Babilonii używano go jako środka pobudzającego dla gladiatorów, natomiast w Egipcie cenione były jego wartości lecznicze, dzięki którym spożywanie przynosiło ulgę po ciężkiej pracy. Do Polski przywędrował dopiero w XVII wieku, by stać się jedną z ulubionych, bardzo łatwych w uprawie roślin. Dziś świeży koperek serwowany jest z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami również jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos natomiast wzbogaca zarówno smak sałatek, jak i dań mięsnych i ryb.

Na szczęście koperek może być dodatkiem do naszych dań przez cały rok. Miłośnicy aromatycznej koperkowej natury wzbogacą smak ulubionych potraw dzięki najpopularniejszej przyprawie Vegeta z Koperkiem. Ta uniwersalna przyprawa jest niezastąpiona podczas przygotowywania nie tylko tradycyjnych dań kuchni polskiej, świetnie sprawdzi się także jako uzupełnienie smaku placków ziemniaczanych, wykwintnych sosów, kurczaka, ryb i dressingów.

Z Vegetą smakuje lepiej!

 

Ryba z koperkiem

Czas przygotowania 40 minut
Przepis dla 4 osób

Składniki:

• 4 dzwonki halibuta (700g)
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 opakowanie przyprawy Vegeta z koperkiem
• 1 łyżka wiórków kokosowych
• 2 szalotki , pokrojone w kostkę
• 2 ząbki czosnku, wyciśnięty
• 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
• 3 łyżeczki startej skórki z limonki
• ½ szklanki soku limonowego
• Kawałki limonki do dekoracji

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180St. W płytkim naczyniu żaroodpornym zmieszaj jogurt, oliwę, wiórki kokosowe, sok i skórkę z limonki, 1 łyżkę przyprawy Vegeta z koperkiem, szalotkę i czosnek.
2. Rybę obsyp Vegetą z koperkiem i piecz bez przykrycia przez 30 min. Od czasu do czasu polewając marynatą. Danie podawaj ozdobione kawałkami limonki.

Smacznego!


 

Podravka – firma z prawie 80-letnią tradycją, będąca jednym z największych producentów wyrobów spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej znanym produktem chorwackiego koncernu jest wprowadzona w 1959 roku marka Vegeta. Obecnie w ofercie Podravki znajduje się szeroka gama produktów spożywczych: przyprawy, dodatki do potraw, przetwory mięsne i warzywne, dania gotowe, makarony, odżywki dla dzieci, słodycze, herbaty oraz napoje. Należące do Podravki linie produkcyjne Vegety oraz marek Lino, Dolcea i Kviki posiadają certyfikat ISO 9001:2000. Obecnie firma Podravka sprzedaje swoje produkty w ponad 40 krajach na całym świecie. Największa fabryka koncernu na terenie UE znajduje się w Kostrzynie nad Odrą.


Poprawiony: piątek, 31 stycznia 2014 12:31