Koperek w kuchni polskiej |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 31 stycznia 2014 12:18 |
Koperek w kuchni polskiej Kojarzony zazwyczaj z młodymi ziemniakami, które nim posypujemy, koperek ma dużo więcej zastosowań w kuchni niż może nam się wydawać. Co jednak zrobić, kiedy w zimie nie mamy dostępu do świeżej rośliny? Rozwiązanie jest proste i na wyciągnięcie ręki. To najnowsza przyprawa Vegeta dla miłośników koperku!
Cenne właściwości koperku znane były już w starożytności. W Babilonii używano go jako środka pobudzającego dla gladiatorów, natomiast w Egipcie cenione były jego wartości lecznicze, dzięki którym spożywanie przynosiło ulgę po ciężkiej pracy. Do Polski przywędrował dopiero w XVII wieku, by stać się jedną z ulubionych, bardzo łatwych w uprawie roślin. Dziś świeży koperek serwowany jest z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami również jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos natomiast wzbogaca zarówno smak sałatek, jak i dań mięsnych i ryb. Na szczęście koperek może być dodatkiem do naszych dań przez cały rok. Miłośnicy aromatycznej koperkowej natury wzbogacą smak ulubionych potraw dzięki najpopularniejszej przyprawie Vegeta z Koperkiem. Ta uniwersalna przyprawa jest niezastąpiona podczas przygotowywania nie tylko tradycyjnych dań kuchni polskiej, świetnie sprawdzi się także jako uzupełnienie smaku placków ziemniaczanych, wykwintnych sosów, kurczaka, ryb i dressingów. Z Vegetą smakuje lepiej!
Ryba z koperkiem Czas przygotowania 40 minut Składniki: • 4 dzwonki halibuta (700g) Wykonanie: Smacznego!
Podravka – firma z prawie 80-letnią tradycją, będąca jednym z największych producentów wyrobów spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej znanym produktem chorwackiego koncernu jest wprowadzona w 1959 roku marka Vegeta. Obecnie w ofercie Podravki znajduje się szeroka gama produktów spożywczych: przyprawy, dodatki do potraw, przetwory mięsne i warzywne, dania gotowe, makarony, odżywki dla dzieci, słodycze, herbaty oraz napoje. Należące do Podravki linie produkcyjne Vegety oraz marek Lino, Dolcea i Kviki posiadają certyfikat ISO 9001:2000. Obecnie firma Podravka sprzedaje swoje produkty w ponad 40 krajach na całym świecie. Największa fabryka koncernu na terenie UE znajduje się w Kostrzynie nad Odrą. |
Poprawiony: piątek, 31 stycznia 2014 12:31 |