Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
środa, 22 stycznia 2014 15:10

Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem

Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Jego wyjątkowy smak i rozgrzewające właściwości – to tylko niektóre spośród cech, które go charakteryzują.

Przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej. Wyróżnia się kwaśnym smakiem. Zabielany jest śmietaną oraz tartym, korzennym, tradycyjnym chrzanem. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.

Składniki:
• 300 g białej surowej kiełbasy
• Zakwas z mąki pszennej razowej
• 5 ziaren ziela angielskiego
• liść laurowy
• 2 ząbki czosnku
• ½ marchewki
• ¼ pora
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki Chrzanu tradycyjnego MOSSO
• Jajka na twardo
• Olej, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
1. Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min.
2. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
3. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję Chrzan tradycyjny MOSSO, ponieważ ma najintensywniejszy, korzenny smak.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
5. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.

Przepis na zakwas z mąki pszennej razowej

Składniki:
• 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
• 500-600 ml wody
• 4 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:
1. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy.
2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej.
3. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.

Szczegółowe informacje:
Zupa dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 30 min

 

/źródło - /